Președintele OSCE: Riscul războiului în regiunea OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov (stânga) și ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau

O reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa consacrată tensiunilor de la granița ucraineano-rusă a prilejuit avertismente privind pericolul escaladării militare, fără să ofere soluții. „Se pare că riscul războiului în regiunea OSCE este acum mai mare decât oricând în ultimii 30 de ani”, a spus președintele OSCE Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei, insistând că e nevoie în continuare de dialog.

### Vezi și... ### Tensiunile dintre Rusia și Ucraina - pe agenda OSCE

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a spus presei că fără concesii din partea Statelor Unite, nu vede rostul unor noi discuții în zilele următoare. În replică, ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, a spus că dacă rușii pleacă de la masa negocierilor acum, vor dovedi că n-au vrut niciodată cu adevărat să dialogheze. Reuniunea OSCE a avut loc la puține zile după ce situația Ucrainei, mai ales, a fost discutată de oficiali de rang înalt din Rusia și Statele Unite, apoi de Consiliul NATO-Rusia, fără progrese reale.

Moscova vrea ca occidentul să-i promită că nu va mai extinde spre est alianța nord-atlantică, NATO, și nu-și va mări prezența militară și activitățile în țările est-europene ale alianței. Diplomații occidentali au respins până acum pretențiile Moscovei, iar legislatorii americani au pregătit sancțiuni dure, inclusiv împotriva președintelui rus Vladimir Putin, în cazul că Rusia invadează Ucraina.

La reuniunea OSCE, viceministrul rus de externe Riabkov a spus astăzi că dacă tensiunile cu occidentul nu se aplanează, nu poate exclude desfășurarea de trupe rusești în Cuba sau Venezuela.