Președintele României sesizează Curtea Constituțională în legătură cu declararea zilei de 4 iunie drept „Ziua Tratatului de la Trianon”

Romania Klaus Iohannis captura

Președintele României Klaus Iohannis a sesizat la Curtea Constituțională proiectul de lege adoptat de Parlament privind declararea zilei de 4 iunie drept „Ziua Tratatului de la Trianon”. Potrivit corespondenților noștri la București, în sesizarea înaintată judecătorilor constituționali, Klaus Iohannis subliniază că legea contravine prevederilor constituționale referitoare la principiul separației puterilor în stat prin modul de adoptare.

În sesizare se mai arată că nu era nevoie de o lege în acest sens, care nici nu are caracter normativ, ci se putea face „o simplă declarație” de către Parlament.

Președintele Johannis mai sesizează faptul că legea are un „caracter pur enunțiativ, fără că obiectul legii să fie determinat în mod clar”, iar „scopul legii criticate nu este unul individualizat, precis determinat, întrucât nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat”.

Proiectul de lege privind ziua Tratatului de la Trianon a fost depus de social-democrații Titus Corlățean și Șerban Nicolae și prevede organizarea unor manifestări în ziua de 4 iunie pentru a sărbători acest eveniment. De asemenea, propunerea legislativă stipulează arborarea drapelului României în această zi de către autoritățile administrative centrale și locale.

Mai multe pe românia.europalibera.org