Președintele rus Vladimir Putin susține conferința sa de presă anuală

Vladimir Putin, sosind la conferința sa de presă de la Moscova

Președintele rus Vladimir Putin susține conferința sa de presă anuală, la Moscova, într-un moment de tensiuni puternice dintre țara sa și Occident, în care Rusia și-a masat forțele în apropierea graniței cu Ucraina și a cerut „garanții de securitate” care să blocheze extinderea NATO și să limiteze drastic activitatea alianței în fosta Uniune Sovietică.

Spre deosebire de conferința de anul trecut, care a avut loc online din cauza pandemiei, evenimentul din 23 decembrie are loc în persoană, la Centrul de Expoziții Manej, cu aplicarea strictă a protocoalelor COVID-19.

Din cauza restricțiilor pandemice, doar aproximativ 500 de jurnaliști de la medii locale și internaționale au fost invitați să participe, aproximativ jumătate din numărul din ultimii ani.

Statele Unite, NATO și Kievul au tras un semnal de alarmă cu privire la consolidarea trupelor rusești la granița ucraineană și în Crimeea anexată de Rusia. Oficiali americani au declarat că Moscova ar plănui o posibilă ofensivă militară care ar putea avea loc în câteva săptămâni. Rusia neagă că ar plănui să atace Ucraina, dar consolidarea militară a devenit fundalul în care Putin face presiuni pentru ca Statele Unite și NATO să ofere Moscovei „garanții de securitate” care ar modifica drastic ordinea de după Războiul Rece, împiedicând NATO să se extindă mai mult spre Est.