Președintele Serbiei, forțat de proteste, amână impunerea de noi restricții sanitare

Your browser doesn’t support HTML5

COVID-19: Protestele de marți, 7 iulie, de la Belgrad din cauza impunerii de noi restricții

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a făcut miercuri un apel să se înceteze protestele, pentru a evita răspândirea şi mai mult a pandeiei de coronavirus, în condiţiile în care nu mai sunt locuri libere în spitale. Protestele de la Belgrad au izbucnit marți, după anunţul privind reinstituirea unor restricţii antiepidemice. Protestele de marți -au încheiat cu ciocniri violente între manifestanți și poliție și reținerea a zeci de persoane. Cu toate acestea, au fost reluate miercuri seară.

Miercuri, Vucic a anunţat că a recomandat guvernului şi autorităţilor sanitare să amâne pentru moment impunerea noilor restricții, cum ar fi înghețarea vieții sociale și economice la Belgrad, la sfârșitul săptămânii. Guvernul va prezenta joi un nou set de măsuri sanitare.

Criticii lui Vucic afirmă că recenta accelerare a epidemiei este rezultatul deciziei acestuia de a permite meciurile de fotbal cu public, activităţile religioase, petrecerile şi adunările cu multă lume, în scopul de a-și mări popularitatea în ajunul alegerilor prezidențiale din 21 iunie. Pe care le-a și câștigat.

Guvernului susțin însă că , recenta creştere a infectărilor zilnice este provocată de lipsa de disciplină sanitară în rândul populaţiei.

Serbia a înregistrat miercuri 357 de noi cazuri de COVID-19. Totalul infectărilor a ajuns la 17.076, numărul deceselor se ridică la 341.