Președintele Trump avertizează din nou că votul prin poștă ar putea duce la fraudarea alegerilor din noiembrie

Președintele Donald Trump și vicepreședintele MIke Pence după ce au vorbit în fața delegaților la Convenția Națională Republicană, Charlotte, Carolina de Nord, 24 august 2020

În prima zi a Convenției Partidului Republican, președintele Donald Trump a avertizat din nou, fără dovezi,  că s-ar putea confrunta cu „alegeri măsluite" în noiembrie.

Trump a fost confirmat drept candidatul partidului Republican în alegerile prezidențiale americane din 3 noiembrie, când, alături de vicepreședintele Mike Pence, se va confrunta cu echipa democrată Joe Biden – Kamala Harris.

Your browser doesn’t support HTML5

Donald Trump - portret de candidat

Donald Trump a reafirmat că votul prin poştă – tradițional în Statele Unite și care ar putea fi folosit mult mai mult anul acesta din cauza pandemiei de coronavirus - ar putea contribui la o creştere a fraudelor.

Donald Trump va accepta nominalizarea partidului său joi seara, în faţa unei mulţimi care se va aduna pe peluza Casei Albe.

Convenţia Naţională Republicană, de dimensiuni mai reduse decât se planificase iniţial, contrastează cu reuniunea similară a Partidului Democrat, de săptămâna trecută, care a optat pentru un format aproape complet virtual pentru a reduce riscul răspândirii pandemiei de coronavirus.
La Charlotte, Carolina de Nord, în prima zi a Convenției au fost prezenți fizic cei 300 de delegați care au votat nominalizarea președintelui Trump. Purtarea măștilor și păstrarea distanței sociale au fost recomandate, nu însă și respectate de participanți. Președintele Trump și-a ținut discursul în persoană, spre deosebire de contracandidatul său democrat Joe Biden care nu a participat la nici o reuniune publică în timpul Convenției Naționale Democrate de săptămâna trecută.

Campania electorală are loc pe fondul unei pandemii care a făcut peste 176.000 de victime, a dus la pierderea a milioane de locuri de muncă şi a erodat popularitatea preşedintelui american. Sondajele naționale de opinie arată că Joe Biden conduce cu 8% -10% în preferințele electoratului.

Discursurile din prima zi a Convenției Republicane au descris modul decis în care administrația Trump a reacționat la pandemia de coronavirus, au reamintit de ajutoarele financiare substanțiale oferite de stat, reducerile de impozite și taxe, majorarea ajutorului de șomaj. S-a făcut promisiunea ca „în 10 luni să se creeze 10 milioane de noi locuri de muncă”.

Oponenții democrați au reamintit imediat că la începutul pandemiei, președintele a încercat să minimalizeze amploarea acesteia și efectele ei negative, a refuzat să poate mască sau să o recomande, respectiv a ignorat de multe ori opinia experților, începând cu epidemiologii șefi al administrației.

Fosta ambssadoare americană la ONU, Nikki Haley, vorbind la Convenția Națională Republicană, Washington, 24 august 2020.

Vorbitorii la Convenția Republicană au respins totodată acuzațiile că administrația ar fi tolerat dacă nu chiar încurajat rasismul sistemic din societatea americană. „America nu este rasistă” a declarat Nikki Haley, fostă ambasadoare la Națiunile Unite, ea însăși copilul unor imigranți din India. „America nu este perfectă, dar principiile pe care este clădită, sunt” a mai spus Haley în prima zi a Convenției. A luat cuvântul și senatorul din Carolina de Sud, Tim Scott, singurul senator republican de culoare.

În alegerile din 2016, președintele Donald Trump a obținut numai 6% din votul comunității de culoare.

Your browser doesn’t support HTML5

Alegeri americane 2020: Joe Biden, portretul candidatului democrat

Campania republicană încearcă să-l descrie pe candidatul democrat Joe Biden drept un ultra-liberal de stânga, al cărui victorie ar putea arunca țara în haos iar economia într-o criză și mai profundă, prin creșterea cheltuielilor sociale, inclusiv introducerea unei asigurări universale de sănătate. Puncte care nu se regăsesc în programul lui Biden, perceput de analiști drept un reprezentant al centrului moderat al partidului democrat.