În America, dilema la ordinea zilei este atitudinea prudenta a personalului medical spcializat, care crede ca epidemia coronavirus este doar la inceput si dorinta presedintelui de a relua activitiatea economica.
Your browser doesn’t support HTML5
Presedintele Donald Trump a spus ca nu vrea ca tratamentul sa se dovedesca mai vatamator decit maladia. El a declarat la postul de televiziune Fox ca vrea ca activitatea economica sa fie reluata pina la pastele, adica la 12 aprilie. Mai mult decit atit el a exprimat speranta ca de Paste, biericile vor fi intestate de oameni. De la inceputul crizei, presedintele a fost sceptic. Atunci ca si acum el a spus ca gripa face mai multe victime, ca accidentele rutiere fac mai multe victime si ca distrugerea economiei poate sa faca mai multe victime.
### Vezi și... ### Aproape jumătate din populația SUA are consemn să stea acasă
A fost o scurta perioada in care Donald Trump a parut sa inteleaga gravitatea problemei, faptul ca virusul este extrem de contagios, s-a raspindit cu rapididitate in toate statele americane si in toata lumea, nu are o cura si un vaccin ar putea fi pus pe piata doar in 12 pina la 18 luni. Dar in ultimele zile, instinctele sale il imping sa salveze economia. Experti medicali din comisia de coordonare de la Casa Alba incearca cit pot sa impace aceste impulsuri cu ceea ce stiu si anume ca situatia e – in absenta unui tratament sau unei minuni – grava. Doctorul Anthony Fauci a spus public ca termenul stabilit de presedinte pentru relaxarea restrictiilor – Pastele – trebuie sa fie “flexibil”. Specialiti in medicina cred ca daca va proceda asa risca cresterea considerabila a numarului de cazuri si victime. Ei incearca sa gaseasca solutii prin segmentare teritoriala – unele regiuni fiind mai afectate decit altele – si pe virste – cei mai in virsta avind un risc mai mare. Dar asa cum chiar si unii politicieni republicani au spus idea unei reveniri la normal, cind oamenii se imbolnavesc pe capete si spitalele sint pline si nu fac fata este greu sa duca la rezultele dorite de presedinte.
„Nimeni nu o sa vrea sa reduca restrictiile cind vedem ce e intimpla la New York. Asta tine de stiinta si bun simt” – a spus Fauci.
### Vezi și... ### Trump - Fauci: Statele Unite între politică și pandemia de coronavirusIdea prevalenta in rindurile consilierilor de la Casa Alba este ca economia sa reporneasca si apoi se va vedea daca restrictiile trebesc reimpuse sau nu. Medicii spun insa ca acesta metoda va esua si va crea o situatie necontrolabila. Si este posibil ca discrepantele numerice dintre regiuni sa fie datorate faptului ca au fost administrate mai putine teste, care au fost intirziate cu mult in America. Doar atunci cind vom stii cu precizie care e situatia se poate vorbi despre masuri diferite in locuri diferite – sustin expertii. “Cred ca lumea este sub impresiagresita ca vom ridica toate restritiile. Nu asa vor sta lucrurile. Vom analiza informatiile” – a spus Fauci.