Președintele Trump îngreunează tranziția spre o administrație democrată

Proteste ale suporterilor președintelui Donald Trump, care cred că alegerile prezidențiale au fost fraudate, Phoenix, Arizona, 8 noiembrie 2020.

Președintele american Donald Trump este decis să conteste în justiție diverse aspeecte ale alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, motiv pentru care agenția federală care ar trebui să coordoneze tranziția spre o nouă administrație nu poate începe să lucreze cu echipa președintelui ales, democratul Joe Biden. Ceea ce amână luarea unor decizii importante și pregătirea noii administrații să lucreze încă înainte de 20 ianuarie, ziua inaugurării noului președinte.

Printre altele, această atitudine va încetini orice strategie de combatere a pandemiei de coronavirus sau punerea în aplicare a unor reforme promise de Joe Biden, care a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale.

Statele Unite au înregistrat luni din nou peste 100 de mii de noi infectări cu coronaviurs și aproape 60 de mii de internări.

Șeful majorității republicane din Senat, Mitch McConnell a declarat luni că președintele este absolut în dreptul său că „analizeze cu atenție toate alegațiile” privind nereguli în alegerile din 3 noiembrie – același scrutin în care el, McConnell și-a recâștigat locul de senator.