Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decretat mobilizarea rezerviștilor

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Kiev, 21 februarie 2022

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret, marți seara, de mobilizare a rezerviștilor, pe fundalul deciziei Rusiei de a folosi forța militară în regiunea Donbas.

„Avem nevoie să completăm operativ armata ucraineană și alte formațiuni militare. Am emis decretul de mobilizare a rezerviștilor, în calitate de comandand suprem, într-o perioadă specială. Este vorba exclusiv de rezerva care poate fi convocată în primul rând”, a spus Zelenski, precizând că încă nu este cazul să fie declarată mobilizarea generală.

Potrivit președintelui de la Kiev, rezervișii trebuie să pregătească armata ucraineană pentru posibilele evoluții.

Luni noaptea, după decizia președintelui rus Vladimir Putin de a recunoaște independența celor două republici separatiste din estul Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că țara sa pledează pentru rezolvarea disputei doar pe căi pașnice, dar că trebuie să fie pregătită de agresiune din partea Rusiei. Zelenski a mai spus că va decreta stare de asediu numai în cazul unei confruntări ample cu Rusia.

Pe 21 februarie, Vladimir Putin a recunosctut independența republicilor separatiste „DNR” și „LNR”, după care a anunțat că va permite intrarea armatei ruse în teritoriul controlat de acestea „cu scop de menținere a păcii”. Marți seara, pe data de 22 februarie,

Putin a precizat că a recunoscut independența celor două republici scesioniste în hotarele regiunilor Donețk și Luhansk din 2014, în baza „documentelor lor fundamentale și ale constituțiilor” - prin urmare regiunile separatiste recunoscute de Moscova ar include și teritorii controlate de autoritățile de la Kiev, inclusiv orașul-port Mariopol. Radio Svoboda precizează că aceste granițe nu sunt prevăzute în așa-zisele constituții, ci în legi speciale ale „DNR” și „LNR” adoptate în 2019.

### Vezi și... ### Putin: Rusia a recunoscut „DNR” și „LNR” în granițele regiunilor Donețk și Luhansk