Președintele ucrainean Zelenski deschis unor negocieri directe cu omologul său rus, Vladimir Putin

Your browser doesn’t support HTML5

„Lunetiști FSB în Donbas” - un video publicat de armata ucraineană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a reafirmat disponibilitatea de a negocia direct cu omologul său rus Vladimir Putin soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei, dar fără a renunţa la formatul de negocieri "Normandia" (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia).

### Vezi și... ### Anul președintelui. Volodimir Zelenski spune că se gândește deja la un al doilea mandat


„Voi lupta până la capăt pentru procesul de la Minsk pentru că sancţiunile împotriva Rusiei sunt legate de (acordurile de la) Minsk. Şi ştiţi foarte bine că nu numai Rusia doreşte ridicarea lor, ci şi multe ţări europene care - din câte înţeleg - suportă pierderi financiare din cauza acestor sancţiuni", a adăugat Zelenski, la conferința de presă de miercuri de la Kiev, marcând primul său an de președinție.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015, au pus bazele unei reglementări politice a conflictului din estul Ucrainei, în cadrul formatului de negocieri „Normandia” - dar progresele înregistrate de atunci au fost mici și anevoioase.

Conflictul din regiunile estice proruse ucrainene Doneţk şi Lugansk, izbucnit în2014 după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea, s-a soldat până acum cu aproximativ 13.000 de morţi, combatanţi şi civili, potrivit ONU.

Tot miercuri, președinteleeZelenski și-a exprimat convingerea că țara sa va semna până la finele lunii mai un memorandum crucial cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a evita incapacitatea de plată a datoriei externe. „Suntem o țară serioasă, dar săracă. Rambursăm miliarde de dolari anual organizațiilor internaționale”, a spus Zelenski într-o conferință de presă la Kiev, la un an de când și-a început mandatul.