Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre planul Chinei privind încetarea războiului: „Întrebarea e ce urmează după cuvinte” 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul conferinței de presă organizată la prima aniversare a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, 24 februarie 2023

Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, planifică să se întâlnească cu omologul său chinez, Xi Jinping, pentru a discuta despre planul propus de către acesta pentru încetarea și încheierea războiului din Ucraina, afirmând că o astfel de reuniune ar fi „importantă pentru securitatea mondială".

Declarațiile au fost făcute pe 24 februarie, în ziua când a fost marcat un an de la declanșarea războiului din Ucraina.

Volodimir Zelenski a salutat unele prevederi ale planului chinez, dar a spus că nu este un plan concret. Documentul, care conține 12 puncte, se referă la o „înțelegere politică” și nu cere în mod expres Rusiei să părăsească Ucraina.

Propunerea a fost întâmpinată cu scepticism din partea aliaților Ucrainei. Președintele ucrainean le-a spus jurnaliștilor că „nu e rău” faptul că China vorbește despre Ucraina. „Dar întrebarea este ce urmează după cuvinte. Întrebarea este despre ce pași vor fi întreprinși și unde vor duce”, a menționat Zelenski.

### Vezi și... ### Posibila alianță ruso-chineză stârnește îngrijorare la Washington

China nu a reacționat, deocamdată, la aceste declarații. Anterior, președintele SUA, Joe Biden, a spus că nu este „rațional” ca China să aibă un rol de pacificator în cadrul conflictului din Ucraina și că planul ar fi în favoarea Rusiei. „[Președintele rus Vladimir] Putin îl aplaudă, deci cum ar putea fi bun?”, a afirmat liderul de la Washington.

Lansat de China pe 24 februarie, la un de la invazia Rusiei în Ucraina, planul prevede solicitarea încetării sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, crearea unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor, asigurarea exportului regulat de cereale ucrainene, garanții de securitate pentru Rusia și apeluri împotriva utilizării armelor nucleare.

### Vezi și... ### Dialog Putin-Xi Jinping pe teme bilaterale și regionale, după încheierea exercițiilor militare comune

Ce mai prevede planul Chinei

Europa Liberă România scrie că propunerea chineză este în mare parte o reiterare a poziției existente a Chinei, care include îndemnarea ambelor părți să reia discuțiile de pace.

„Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă la criza din Ucraina”, se arată în document.

China va juca un „rol constructiv”, se mai arată în poziția oficială, fără a oferi detalii.

Documentul amintește că „suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie menținute în mod eficient”. Însă, nu dar spune nimic despre încălcarea de către Rusia a suveranității Ucrainei și nici măcar nu a menționat cuvântul „invazie”.

În document, China pare că reia argumentele Moscovei care dă vina pe Occident pentru provocarea războiului prin extinderea NATO:

„Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător”.

China critică și sancțiunile economice ample impuse de SUA și alte țări occidentale Rusiei: „Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; ele creează doar noi probleme”.

„Țările relevante ar trebui să înceteze să abuzeze de sancțiuni unilaterale și de «jurisdicție cu braț lung» împotriva altor țări, astfel încât să-și facă partea lor în atenuarea crizei din Ucraina”.

În privința utilizării armelor nucleare, China susține că trebuie prevenită proliferarea nucleară și evitată criza nucleară.

„Nu trebuie folosite armele nucleare și nu trebuie purtate războaie nucleare”, se arată în document.

### Vezi și... ### Spionaj sau stângăcie tehnică? Un balon chinezesc rătăcește în spațiul aerian al Statelor Unite