Președintele Zelenski a discutat cu senatori SUA despre tensiunile cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut vineri o convorbire video cu 20 de senatori americani și membri ai Congresului, pe fondul tensiunilor cu Rusia, referitoare la temerile cu privire la o posibilă invazie ruseasca prin masarea de trupe în apropierea graniței cu Ucraina, potrivit biroului președintelui de la Kiev, informează agenția AP.

Potrivit comunicatului preşedinţiei ucrainene, Volodimir Zelenski a vorbit cu senatorii și reprezentanții Congresului despre acumularea de trupe ruse și despre situația din estul țării sale devastată de război, unde separatiștii susținuți de Rusia luptă cu forțele ucrainene în estul Ucrainei din 2014.

Declarația biroului președintelui a descris „importanța implicării Statelor Unite în procesul de reglementare pașnică” a conflictului din estul Ucrainei, din regiunea Donbas. „Acum, mai mult ca niciodată, nu cuvintele contează, ci acțiunile decisive”, a spus Zelenski în declarație. „Scopul meu este să opresc vărsarea de sânge în estul Ucrainei. Este imposibil să ne imaginăm securitatea în Europa fără a pune capăt războiului din Donbas”.

### Vezi și... ### Gorbaciov: Statele Unite au devenit „arogante” după prăbușirea URSS

Zelenski și parlamentarii au vorbit, de asemenea, despre aplicarea unor presiuni suplimentare asupra Rusiei, sprijinul Washingtonului pentru „aspirațiile euro-atlantice” ale Kievului și perspectivele Ucrainei de aderare la NATO.

Rusia și Ucraina sunt blocate într-un conflict sever de când Moscova a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014 și și-a acordat sprijin insurgenței separatiste din estul țării sale. Acest război a făcut peste 13.000 de morți.

Un acord de pace din 2015, negociat de Franța și Germania, a pus capăt ostilităților pe scară largă din Donbas, dar eforturile de a ajunge la o soluționare politică a conflictului au eșuat până acum.

Oficialii din Ucraina și Occident se tem că masarea de trupe și echipamente rusești la granița cu Ucraina ar putea indica planuri pentru o invazie, dar Kremlinul neagă că ar avea această intenție.

### Vezi și... ### Putin cere Occidentului să ofere Rusiei garanții de securitate „imediat”

În schimb, Moscova a acuzat Kievul de acumularea propriilor trupe în est, spunând că armata ucraineană ar putea plănui să recupereze prin forță zonele controlate de rebeli.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin a făcut presiuni asupra Statelor Unite pentru a oferi Moscovei garanții care ar împiedica NATO să se extindă la est, până în Ucraina. NATO și Statele Unite au respins prin declaraţii aceste pretenții ale Moscovei.

În timpul convorbirii sale cu parlamentarii și senatorii americani, preşedintele Zelenski a spus că „nici o singură țară terță nu poate avea un cuvânt de spus despre integrarea Ucrainei în NATO”.