Președinția cehă a Uniunii Europene va propune două măsuri de reducere a prețului la energie, iar acestea vor fi discutate la reuniunea extraordinară din 9 septembrie a Consiliul energetic din UE.
Ministrul ceh ale energiei, Josef Síkela, a spus, pe 6 septembrie, că una dintre opțiuni are în vedere decuplarea prețului la gaze de prețul impus de centralele care produc curent electric pe bază de gaz, fixând astfel prețul plătit de consumatori.
„Asta va însemna că prețurile mari care apar ca urmare a războiului energetic nu vor afecta prețurile la electricitate”, a spus Síkela, citat de agenția cehă de știri CTK.
Síkela a explicat că o a doua propunere va fi stabilirea de prețuri maximale pentru producerea întregii electricități, cu excepția aceleia care se produce folosind gazul - deci plafonând prețul pentru energia produsă din combustibil nuclear, cărbune și surse regenerabile.
Cehii vor da publicității pe 7 septembrie un document care rezumă punctele de vedere ale tuturor celor 27 de membri ai UE cu privire la cele două opțiuni.
După ce Grupul celor șapte cele mai bogate țări ale lumii (G7) și alți lideri occidentali au formulat ideea plafonării prețului la importurile de gaz rusesc, Moscova a amenințat în mod repetat că va reduce și mai mult exporturile energetice către Europa.
Gigantul energetic de stat rusesc Gazprom a oprit complet livrările către mai multe țări occidentale de la începerea invaziei neprovocate a Rusiei în Ucraina.
### Vezi și... ### Gazprom nu va livra gaz pe Nord Stream până când partenerul german „nu face reparații”Luni, gazul s-a scumpit brusc cu aproape 35%, bursele internaționale au deschis în minus, iar moneda unică europeană a scăzut la sub un euro la dolar (0,98 de cenți), cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani.
Totul ca urmare a anunțului de vineri al gigantului rus Gazprom că întrerupe temporar livrările de gaze spre Europa prin conducta Nord Stream 1 (din motive tehnice), anunț făcut în aceeași zi în care grupul principalelor șapte economii mondiale (G7) a decis să plafoneze prețul pentru importurile de energie din Rusia.
Ministrul rus al Energiei, Nikolai Șulghinov, a declarat pe 6 septembrie că țara sa va răspunde la plafonarea prețului livrând cantități mai mari de energie în Asia.
Ministrul ceh al economiei, Josef Síkela, a mai spus marți că Cehia, ca majoritatea statelor membre UE, continuă să caute soluții pentru rezolvarea problemei pe plan național.