Președinția germană a UE: „Mutti” Merkel, condamnată să conducă Europa

Angela Merkel la o ședință de cabinet guvernamental, 10 iunie 2020.

De la 1 iulie, Germania preia președinția UE de la Croația și ea va fi urmată, în prima jumătate a anului viitor, de Portugalia. 

Președinția Croației, țară care a intrat în UE abia în 2013, a căzut, din nenorocul acesteia, în cea mai gravă criză sanitară de un secol încoace.

Your browser doesn’t support HTML5

Președinția germană a UE: „Mutti” Merkel, condamnată să conducă Europa

Președinția de șase luni a UE a Croației s-a încheiat fără nici o glorie, din pricina pandemiei. Nimic din ce-și propusese Zagrebul nu s-a putut realiza și toate îi revin acum Germaniei, începând chiar cu bugetul comun al UE 2021 - 2027 și cu relansarea economiei.

Germania este astfel condamnată să conducă Europa, cum a scris-o recent foarte britanicul săptămânal The Economist. Cu Angela Merkel la comenzi și Ursula von der Leyen în fruntea Comisiei Europene, germanii conduc acum Europa.

### Vezi și... ### Germania și Franța redevin motorul UE, în efortul de redresare a economiilor europene

„În următoarele șase luni”, constata The Economist, ”miniștrii germani își vor împinge cu blândețe colegii să semneze legi.” Angela Merkel a fost șefa guvernului mai mult timp decât liderii Franței, Spaniei, Italiei și Poloniei luați împreună. Răspunsul comun al UE la Covid-19, acel fond de 750 miliarde de euro plătit solidar, prin punerea în comun a datoriilor, a fost un plan pus la punct în Berlin și Paris.

The Economist rezuma astfel paradoxul german în UE: „De obicei, puterea germană la Bruxelles este echivalentul politic al materiei întunecate: e invizibilă, greu de măsurat, dar se află peste tot. Acum, însă, germanii sunt stele și staruri, strălucind atât de tare că nu-i poți ignora. Dar nu a existat nici o uneltire teutonică pentru a prelua puterea. Von der Leyen își datorează poziția lui Emmanuel Macron, președintele Franței, mai degrabă decât patronajului Berlinului. (Macron a împins-o pe von der Leyen pentru că nu suporta ideea că Manfred Weber, tot un german, ar putea să înhațe slujba. Nu e vina lui Merkel că niciun președinte francez n-a câștigat un al doilea mandat de când a venit ea la putere, sau că cei mai mulți premieri ai Italiei n-au reușit să termine măcar un singur mandat. Hazardul calendarului i-a dat Germaniei președinția rotativă. De voie, de nevoie, mâini germane țin acum manetele puterii chiar în momentul în care UE se reface pentru a înfrunta criza covid-19.)”

Pentru Angela Merkel (Mutti, cum i se spune cu afecțiune, prin antifrază, dat fiind că nu are copii), această președinție UE de 6 luni a Germaniei va fi încununarea carierei sale politice.

### Vezi și... ### Procurorii germani acuză Rusia că a ordonat uciderea unui georgian într-un parc din centrul Berlinului

Ba chiar, Mutti va mai trebui, printre alte lucruri de o complexitate extremă pe care le are pe cap, să găsească și o modalitate de a redefini relațiile cu Putin, după ce justiția germană a decis că Rusia e vinovată de asasinarea, anul trecut în Berlin, a unui opozant cecen originar din Georgia.

Practic, în acest lanț de nesfârșite crize părând a duce la un mult-anunțat colaps, mai toată lumea e fericită acum să se lase până la sfârșitul anului în mâinile lui Mutti.