Președinția turcă: există mari șanse ca o primă navă cu exporturi de grâne să plece din Ucraina pe 1 august

Lan de orz în regiunea Kiev.

Președinția turcă a spus că există mari șanse ca o primă navă cu exporturi de grâne să plece din Ucraina pe 1 august.

„Dacă toate [detaliile] sunt gata până mâine, se pare că există o înaltă posibilitate ca nava să plece din port mâine, și vom avea nave părăsind porturile ziua următoare cel mai târziu”, a spus televiziunii turcești Kanal 7 Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyp Erdogan

Săptămâna aceasta, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara sa e pregătită să exporte milioane de tone de cereale din porturile sale sudice și așteaptă ca Turcia și Națiunile Unite, care au acceptat să supravegheze transporturile, să înceapă operațiunea.

### Vezi și... ### Ucraina și Rusia pot debloca exporturile de grâne, dar trebuie „bunăvoință și bună credință” (A. Guterres)

Pe 22 iulie, Kievul și Moscova au semnat un acord cu Turcia țo ONU, care prevede eliberarea a trei porturi ucrainene - Odesa, Cernomorsk și Iujni - care fuseseră blocate de la lansarea invaziei rusești în februarie.

Acordul face posibil ca milioane de tone de grâne și de îngrășăminte să poate fi exportate din Ucraina, într-un moment în care, din cauza războiului declanșat de Rusia în țara vecină, mare parte din lume se află în pragul unei crize alimentare.

Ucraina și Rusia sunt două din cele mai mare exportatoare de cereale din lume.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter în 31 iulie că e posibil ca recolta de grâu a țării sale să fie înjumătățită anul acesta din cauza războiului, și că principalul obiectiv al Kievului este acum să prevină criza alimentară cauzat de invazia rusă.