Prețul grâului a crescut vertiginos după ce Odesa a fost atacată de artileria rusă

Prețul grâului a crescut dramatic pe 25 iulie după ce rachetele rusești au lovit portul ucrainean Odesa în weekend, în ciuda afirmațiilor Kremlinului că atacul a vizat instalații militare și că nu va afecta exporturile de cereale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declara pe 25 iulie că cele două rachete Kalibr care au aterizat în apropierea unei stații de pompare din portul Odesa au vizat „exclusiv” infrastructura militară și nu au avut „nicio legătură cu acordul privind exportul de cereale” încheiat pe 22 iulie la Istanbul de Rusia, Ucraina, ONU și Turcia. „Acest lucru nu poate și nu ar trebui să afecteze începerea transportului”, a declarat Peskov reporterilor.

Cu toate acestea, contractele la termen pentru grâu de la Chicago Board of Trade au crescut cu aproape 4%, până la 7,86 dolari pe bushel (cca 35 kg) pe 25 iulie, recuperând o mare parte din terenul pierdut după semnarea acordului.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de grâu, porumb și ulei de floarea-soarelui din lume, dar invazia Rusiei în țară și blocada navală a porturilor ucrainene au oprit livrările. Acest lucru a provocat o creștere bruscă a prețului alimentelor la nivel mondial, lăsând milioane de oameni din țările sărace în pericol de foamete și stârnind temeri de tulburări sociale.

### Vezi și... ### Ucraina și Rusia pot debloca exporturile de grâne, dar trebuie „bunăvoință și bună credință” (A. Guterres)