Prețurile la gaze cresc, consumul scade  

Până pe 30 iunie curent, consumatorii casnici au plătit 98% din sumele facturate

Tarifele din ce în ce mai mari îi fac pe moldoveni să folosească mai puține gaze naturale. Moldovagaz anunță că în iunie 2022 consumul de gaze a scăzut cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 8,5% față de luna precedentă. În același timp, marea majoritate dintre consumatori își plătesc la timp facturile.

Potrivit întreprinderii, volumul consumului de gaze naturale în luna iunie a constituit 25,7 milioane de metri cubi, cu 2,4 milioane mai puțin decât în mai.

### Vezi și... ### Compensații pentru gaz la iarnă | Moldovagaz cere o nouă majorare

Până pe 30 iunie, consumatorii casnici au plătit 98% din sumele facturate în anul curent, persoanele juridice au achitat 99,6% din facturi, iar întreprinderile din sectorul energetic și termic din țară - 99,9%. În toate cazurile, plățile sunt în creștere față de anul trecut.

În același timp, pentru că nu au achitat la timp, 234 de consumatori au fost deconectați de la rețea, suma totală a datoriilor fiind de circa 11,3 milioane de lei.

Conform datelor Moldovagaz, nivelul total de achitare a consumului de gaze naturale a atins cifra de 7,697 miliarde de lei și acoperă 99% din volumul furnizat.

Anterior, furnizorul a avertizat că va deconecta datornicii, începând cu 1 august, când expiră moratoriul impus de Comisia Situații Excepționale odată cu instituirea stării de urgență, la începutul războiului din Ucraina.

De la 1 iunie 2022, un metru cub de gaze costă 18 lei 61 de bani (pentru consumatorii casnici), cu circa 23% mai puțin decât anterior, iar Moldovagaz cere ca tariful să crească până la 26 de lei.

### Vezi și... ### Agentul termic s-ar putea scumpi în Chișinău