Prigojin: Grupul Wagner a reînceput să primească muniție de la ministerul rus al Apărării

PMC Grupul Wagner, la inaugurarea oficială a clădirii de birouri din Sankt Petersburg, Rusia, 4 noiembrie 2022

Evgheni Prigojin, om de afaceri legat de Kremlin, cofondator și proprietar al grupului de mercenari Wagner, spune că unitățile sale au început să primească muniție după ce a acuzat Ministerul Apărării de trădare pentru că nu a mai furnizat muniție pentru artilerie și pentru lansatoarele de rachete de pe front.

Serviciul de presă al lui Prigojin a emis o declarație pe 23 februarie, în care Prigojin spune că a fost informat că „astăzi la ora 6.00 dimineața că muniția a fost trimisă”.

Într-o declarație audio făcută cu o zi înainte, Prigojin le cerea rușilor să facă presiuni asupra armatei pentru a le da luptătorilor grupului Wagner mai multă muniție, reluând ideea că Ministerul Apărării a întrerupt deliberat livrarea de muniție către luptătorii săi.

El a postat, de asemenea, o fotografie cu mercenarii ruși morți care ar fi murit pe 21 februarie pentru că nu au avut muniție pentru a riposta.

„Se pare că procesul a început. Cel puțin pe hârtie, dar ni s-a spus că documentele importante au fost semnate”, a declarat Prigozhin despre reluarea livrărilor de muniție.

Prigojin, considerat a fi unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin, îi acuzase pe oficialii de top ai forțelor armate că au comis un act de „trădare” pentru că nu au furnizat suficientă muniție pentru armata sa privată, care reprezentă o importantă forță în bătălia pentru cucerirea orașului Bahmut din estul Ucrainei.

În replică, Ministerul rus al Apărării a respins pe 22 februarie afirmațiile lui Prigojin, spunând că toate brigăzile de voluntari din estul Ucrainei sunt aprovizionate la timp cu toate tipurile de muniție.

Prigojin a calificat această declarație a Ministerului Apărării drept „praf în ochii grupului militar privat Wagner și o încercare de a acoperi crimele împotriva luptătorilor care astăzi înfăptuiesc atâtea acte de curaj”.

La începutul săptămânii, într-o altă declarație audio, Prigojin i-a acuzat pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Statului Major General al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, că au refuzat să livreze muniție către Wagner în „încercarea de a-l distruge”. Prigojin a adăugat că i s-a cerut „să-și ceară scuze și să se supună” pentru a asigura muniție pentru trupele sale.

Wagner a recrutat mii de deținuți din penitenciarele din Rusia începând din vara anului trecut pentru a lupta în Ucraina.

### Vezi și... ### Rusia | Din închisoare, pe frontul din Ucraina