Prim-ministrul Macedoniei de Nord a demisionat

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev

Prim-ministrul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, care a asigurat aderarea țării sale la NATO, rezolvând o dispută cu Grecia, a demisionat în mod oficial.

Anunțată la sfârșitul lunii octombrie când Partidul Social Democrat al lui Zaev a suferit o înfrângere categorică în alegerile locale, demisia a fost acceptată de parlamentul dominat de social democrați la 23 decembrie. Funcția de premier urmează să-i revină unui fost ministru adjunct al finanțelor, Dimitar Kovachevski, care a devenit și noul lider al social democraților pe 13 decembrie, tot în locul lui Zaev. Ca premier, acesta s-a confruntat cu mari dificultăți economice pe fundalul crizei de coronavirus, iar negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană au intrat în impas, din cauza unei dispute istorice cu altă vecină, Bulgaria.

### Vezi și... ### Opoziția din Macedonia de Nord se declară câștigătoarea alegerilor locale de duminică

Explicându-și demisia într-o scrisoare făcută publică, Zaev care a fost premier din 2016 a spus că rezultatul alegerilor locale din octombrie are greutate politică la nivel național, iar un nou prim-ministru social-democrat ar putea conduce mai bine țara pe calea euro-atlantică. El a apărat înțelegerea cu Grecia prin care țara sa și-a schimbat denumirea în Macedonia de Nord, spunând că acordul a adus „pace durabilă, securitate și a deschis calea către bunăstare economică”. Opoziția de centru-dreapta cere alegeri parlamentare anticipate.