Doi dintre acești ostatici au fost ținuți de Hamas timp de aproape un deceniu, după ce au intrat singuri în Gaza.
Președintele Israelului, Isaac Herzog, a salutat pe platforma X eliberarea acestora, afirmând că au fost salvați „din adâncurile iadului” și că acum pot începe procesul de recuperare alături de familiile lor.
În schimb, Israelul urmează să elibereze 602 prizonieri palestinieni, inclusiv persoane condamnate pentru diverse infracțiuni și locuitori ai Gazei reținuți după începutul războiului. Aceasta este ultima etapă a schimbului de prizonieri din prima fază a armistițiului. Cei care au primit cele mai lungi pedepse nu vor avea voie să revină în Gaza, fiind trimiși într-o țară terță.
Armistițiul, planificat în mai multe etape, a intrat în vigoare pe 19 ianuarie, însă negocierile pentru a doua fază, care ar presupune încetarea permanentă a războiului, nu au început încă.
„Finalizarea unui acord privind ostaticii este o obligație umanitară, morală și evreiască”, a scris Herzog pe X.
Conflictul a izbucnit pe 7 octombrie 2023, când militanți conduși de Hamas au atacat așezări din sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând 251 de ostatici în Gaza.
Israelul a ripostat cu o ofensivă masivă asupra enclavei palestiniene, care, potrivit autorităților locale, a provocat moartea a zeci de mii de oameni și a strămutat cea mai mare parte a celor 2,3 milioane de locuitori ai Gazei.
Hamas a fost aspru criticată pentru modul în care a orchestrat eliberarea ostaticilor israelieni, incluzând ceremonii publice în care prizonierii erau urcați pe scenă.
Națiunile Unite și Comitetul Internațional al Crucii Roșii au condamnat Hamas săptămâna aceasta pentru faptul că a expus public cadavrele unor ostatici israelieni morți în Gaza.
Luptătorii Hamas predau Crucii Roșii, pe 20 februarie, la Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, sicriele în care se aflau trupurile a patru ostatici israelieni, inclusiv o mamă și cei doi copii ai săi.
Pe 20 februarie, gruparea militantă palestiniană a predat Crucii Roșii cadavrele a patru ostatici, după ce le-a prezentat într-un ceremonial public, înconjurați de luptători înarmați. Printre aceștia se aflau doi copii și mama lor, Shiri Bibas, însă autoritățile israeliene au declarat că trupul din sicriu nu era al ei. Acest incident a pus în pericol armistițiul, Israelul acuzând Hamas de „încălcare gravă” a înțelegerii.
Totuși, pe 21 februarie, Hamas a predat un alt cadavru, pe care familia Bibas l-a confirmat ca fiind al acesteia.
Hamas susține că mama și copiii au fost uciși într-un atac aerian israelian, însă Israelul afirmă că expertizele medico-legale arată că au fost „deliberat” omorâți de captorii lor.
Ultimele patru cadavre care fac parte din acest schimb de prizonieri urmează să fie predate săptămâna viitoare.
Mediatorii spun că ambele părți intenționează să înceapă o nouă rundă de negocieri pentru eliberarea a aproximativ 60 de ostatici rămași – dintre care mai puțin de jumătate sunt considerați în viață – și pentru retragerea trupelor israeliene.
- Citește și: De ce propunerea lui Trump de preluare a Fâșiei Gaza a stârnit reacții puternice în toată lumea
Cu toate acestea, perspectivele unui nou acord sunt complicate de disputele privind viitorul Gazei, agravate de reacțiile regionale la propunerea fostului președinte american Donald Trump de a reloca palestinienii din enclavă și de a transforma Gaza într-o stațiune controlată de SUA.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te