Prima femeie condamnată în Rusia pentru că nu a respectat ordinul de mobilizare

Paradă de Ziua Victoriei în Moscova, 24 iunie 2020

Pentru prima dată, un tribunal din Rusia a condamnat o femeie la închisoare pentru că nu s-a prezentat la serviciul activ, după ce, anul trecut, Kremlinul a chemat la arme rezerviștii.

Nu se știe însă dacă Efreitora Kabaloiev, locuitoare într-o regiune săracă din Caucaz, Kabardino-Balkaria, va sta cu adevărat în spatele gratiilor.

Kabaloiev a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu s-a prezentat la raport fără un motiv valabil,relatează publicația Kommersant, citând tribunalul local.

### Vezi și... ### În regiunea carboniferă Kuzbass, cresc șomajul, poluarea și numărul morților pe frontul din Ucraina

Cu toate acestea, deoarece are un copil de cinci ani, începutul pedepsei a fost amânat până în 2032. Sentința ar putea avea scopul de a da un avertisment celor chemați la datorie, fie ei bărbați, fie femei.

Kabaloiev, care este în rezervă, a declarat în fața instanței că nu s-a prezentat la datorie în urma chemării sale pentru că era însărcinată.

Ea a spus că medicii militari i-au recomandat să părăsească temporar serviciul și a crezut că aceștia i-au informat comandanții.

### Vezi și... ### Putin a semnat un decret privind creșterea limitei de vârstă pentru rezerviști

Procurorii au declarat că, din moment ce Kabaloiev a continuat să primească alocații și beneficii militare, ea nu a părăsit, de fapt, serviciul și ar fi trebuit să se prezinte la ordin.

Pedeapsa pentru o astfel de infracțiune este de la 7 la 10 ani.

Avocatul lui Kabaloiev a declarat că mama rezervistă va face apel la această hotărâre.