Prima femeie președintă a Mexicului: Claudia Sheinbaum

Claudia Sheinbaum a candidat din partea partidului MORENA (Movimiento Regeneración Nacional).

Fosta primăriță a metropolei Ciudad de Mexico, politiciana de 61 de ani, Claudia Sheinbaum, a câștigat detașat alegerile ținute în Mexic duminică, devenind prima președintă a țării central-americane cunoscută pentru criminalitatea înaltă și violența bazată pe gen.

„Vreau să mulțumesc milioanelor de femei și bărbați mexicani care au decis să ne dea votul în această zi istorică”, a spus Sheinbaum adresându-se unei mari mulțimi, în centrul capitalei.

„Nu vă voi dezamăgi!”, a promis câștigătoarea, mulțumindu-i principalei sale rivale, Xochitl Galvez, care și-a recunoscut înfrângerea.

Potrivit AFP, care cita rezultate preliminare, Sheinbaum, la origine cercetătoare științifică, cu vederi politice de stânga, a câștigat cam 58-60% din voturi, cu 30 de procente mai multe decât Galvez și cu 50 de procente mai multe decât singurul bărbat din cursa electorală, Jorge Alvarez Maynez.

Participarea la vot a fost în general ridicată, în ciuda violențelor sporadice înregistrate în regiunile terorizate de cartele de narcotraficanți.

Mii de soldați au fost trimiși să apere alegătorii la secțiile de vot, după o campanie electorală în care peste 20 de politicieni locali au fost uciși.

AFP notează că victoria lui Sheinbaum, care a fost prima primăriță a capitalei și prima evreică în acea funcție, are o importanță specială într-o țară în care cam 10 femei sau fete sunt omorâte în fiecare zi.

Sheinbaum își datorează în parte popularitatea mentorului ei, președintele la capăt de mandat, Andres Manuel Lopez Obrador, un politician de stânga care are și acum o rată de aprobare de 60%, dar nu a avut dreptul să candideze pentru un nou mandat.

Duminică, seară, Obrador a felicitat-o pe Sheinbaum, spunând că nu va fi numai prima președintă mexicană, dar foarte probabil șeful de stat cu cele mai multe voturi primite din istoria țării.

Președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, predă ștafeta Claudiei Sheinbaum, după ce aceasta a fost aleasă de Mișcarea de Regenerare Națională (MORENA) pentru a candida la prezidențiale, septembrie 2023.

La alegeri au avut dreptul să participe cam 100 de milioane de mexicani, în cea mai populată țară vorbitoare de spaniolă din lume, cu 129 de milioane de locuitori.

După ce și-a depus votul, Sheinbaum a mărturisit că nu s-a votat pe sine, ci a votat-o pe o veterană a stângii mexicane de 93 de ani, Ifigenia Martinez, ca recunoaștere a luptei sale pentru egalitate.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te