Alerte false cu bombă în stânga Nistrului | Actorii Mila Kunis şi Ashton Kutcher au adunat 35 milioane de dolari pentru Ucraina

Președintele ucrainean Voldimir Zelenski le mulțumește Milei Kunis și lui Ashton Kutcher pentru că au reușit să adune 35 de milioane de dolari pentru sprijinul Ucrainei

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Your browser doesn’t support HTML5

Prima pagină cu Iulian Ciocan

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • Autoritățile române sunt dispuse să participe la asigurarea securității energetice a R. Moldova prin construirea unui depozit de gaze pe teritoriul României, a declarat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, citim în Ziarul de Gardă. „Este necesar să ajutăm Republica Moldova în ceea ce privește securitatea energetică și lucrăm împreună cu ei pentru a identifica surse alternative de energie”, a spus ministrul român.
  • Mai multe instituții de învățământ din Transnistria ar fi primit ieri sms-uri în care se cere „eliberarea Transnistriei de sub ocupația rusă” şi alerte cu bombe din care cauză aşa-numitul Minister de Interne din stânga Nistrului a anunţat că toţi elevii din regiune vor învăța în regim online de azi, 22 martie, scrie Newsmaker.md. Iar liderul transnistrean Krasnoselski a declarat că nu s-a confirmat niciuna dintre informațiile despre minarea clădirilor și a reamintit că astfel de amenințări sunt pedepsite penal.
  • Începând din 21 martie, ora 12:00 (ora locală), o porțiune a spațiului aerian național va fi deschisă pentru utilizarea acesteia de către aeronavele civile și de stat, astfel reluându-se transportul regulat de pasageri, scrie Jurnal.md. Deoarece spațiul aerian al Ucrainei este închis și zboruri pe direcțiile Nord, Sud și Est nu pot fi efectuate, toate zborurile vor avea direcția spre sau dinspre România.
  • Primăriile din Republica Moldova vor putea accesa fonduri pentru a-şi dezvolta localitățile în cadrul Programului „Satul European”, lansat luni de Guvern, citim în Mold-street-com. E vorba de proiecte de cel mult 10 milioane de lei și care trebuie realizate în 12 luni. Termenul-limită de depunere a proiectelor e 20 aprilie.
  • Inspectorii Agenției Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în comun cu inspectorii din cadrul Direcțiilor Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor, au identificat mai multe încălcări în alimentare, aziluri şi sanatorii din capitală, dar și în rețelele comerciale din alte orașe, citim în Diez.md. Bunăoară, a fost depistat un lot de seminţe de in infestate, cu molii. Erau şi produse alimentare al căror termen de valabilitate lipsea sau care nu aveau un document privind locul de provenienţă.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina. Aflăm dintr-o postare virală că soția unui fost deputat ucrainean a trecut granița în Ungaria cu valize pline cu dolari și euro. A scos din Ucraina 28,8 milioane de dolari și 1,3 milioane de euro. O altă postare cu mare impact ne spune că premierul britanic și-a anunțat intenția de a vizita de urgență Kievul pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Zelenski.
  • Tot pe Facebook citim că armata rusă a atacat cu rachete un cartier rezidențial din Kiev, noaptea trecută. Un bloc de locuinţe dar și un centru comercial au fost distruse.
  • Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, cea mai vizualizată postare ne spune următoarele: Preşedintele ucrainean Zelenski a vorbit cu actrița Mila Kunis, originară din Cernăuți, și soțul ei, actorul american Ashton Kutcher. Cele două staruri au reușit să adune 35 de milioane de dolari pentru sprijinul Ucrainei, devastată de război. Într-un mesaj postat pe rețelele sociale, Volodimir Zelenski a notat că Mila Kunis și Ashton Kutcher „inspiră întreaga lume”.
  • Tot pe Instagram, citim într-o altă postare mesajul președintei Maia Sandu de Ziua Internaţională a Pădurilor: „Vă chem pe toţi să daţi o mână de ajutor”.
    ### Vezi și... ### Război în Ucraina: ziua 26