În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Ştirile presei moldovene
Your browser doesn’t support HTML5
- „Moldova nu va permite reexportul de mărfuri rusești pe teritoriul său”, a declarat într-o conferință de presă președinta Maia Sandu, citim în Newsmaker.md. Sandu a explicat că, deși nu s-a alăturat sancțiunilor impuse Rusiei, Moldova le respectă pe unele din acestea. Sandu a mai subliniat că singurul element important al relaţiilor economice dintre Republica Moldova și Rusia este achiziţionarea de gaze de la Gazprom. Şi cum concernul rus este singurul furnizor de gaze pentru Moldova, republica noastră nu poate refuza livrările.
- Cea mai mare uzină metalurgică din Moldova poate relua importul de deşeuri din UE, scrie Mold-street.com. Restricţiile au fost anulate de Comisia Europeană la solicitarea Guvernului de la Chişinău, care a trimis o scrisoare forului European. Interdicţia din toamna anului trecut lovise cu precădere în Uzina Metalurgică de la Rîbniţa, cea care nu achită taxe şi impozite în bugetul Moldovei, ne aminteşte Mold-street.com.
- Procuratura Anticorupție anunță că la 1 aprilie curent a expediat în instanța de judecată un episod din cadrul dosarului penal, denumit generic „frauda bancară”, în care sunt vizate trei persoane, acuzate de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, săvârșite în proporții deosebit de mari, în interesul unei organizații criminale, citim în Ziarul de Gardă. Potrivit surselor ZdG, este vorba despre grupul Andronachi din care fac parte ex-democratul Vladimir Andronachi, considerat apropiat al fostului lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, și alte două persoane. Aflăm că „banii spălați au fost utilizați în scopuri personale de către membrii organizației criminale, inclusiv o parte au fost amestecați cu alte surse sustrase din Banca de Economii și utilizați pentru procurarea unui avion…”
- Nouă persoane din Cahul au fost reţinute ieri, scrie Agora.md. Printre reţinuţi sunt preşedintele raionului Cahul, primarul unei localităţi, un specialist al Direcţiei Achiziţii publice. Din materialele cauzelor penale iese că preşedintele Consiliului raional împreună cu şeful Direcţiei Construcţii şi cu responsabilii de achiziţiile publice, în complicitate cu câţiva agenţi economici, ar fi pus la cale trucarea mai multor licitaţii publice.
- Cum va funcţiona Comisia de evaluare a integrităţii etice şi financiare a candidaţilor la funcţiile de conducere din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi Consiliului Superior al Procurorilor, ne explică Diez.md.
- Comisia de evaluare, compusă din trei membri propuşi de Parlament şi trei membri propuşi de partenerii de dezvoltare, acumulează și verifică informația deținută în cel mult 30 de zile de la primirea declarațiilor. În scopul elucidării unor neclarități depistate, Comisia de evaluare poate solicita, la orice etapă a procedurii de evaluare, date și informații suplimentare de la candidații evaluați. Astfel, termenul poate fi prelungit cu încă 15 zile.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina, dar şi de viaţa socio-politică din Moldova. Cea mai vizualizată postare ne spune că Polonia, Letonia, Lituania și Estonia pregătesc o izolare completă a Rusiei și Belarusului: ar putea să-și închidă granițele, blocând toate rutele terestre pentru livrarea mărfurilor către Rusia.
- Printre cele mai populare ştiri pe FB e şi una a Europei Libere Moldova: primul ministru britanic Boris Johnson a declarat că țara sa va spori sancțiunile împotriva Moscovei și va întări ajutorul militar acordat Ucrainei, după ce trupele rusești au masacrat civili la Bucea și Irpin, lângă Kiev.
- Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, postarea cu cele mai multe reacţii e aceasta: Cameră de tortură descoperită de ucraineni în Bucea. Cadavrele unor bărbați au fost găsite în subsolul unui sanatoriu, informează UNIAN.
- Tot pe Instagram citim că imaginile surprinse de agenția de presă Reuters, duminică, 3 aprilie, arată distrugerile cauzate de atacul aerian al rușilor, din 16 martie, care a lovit Teatrul Dramatic din Mariupol, unde se adăposteau aproximativ 1.000 de oameni. Teatrul este acum o ruină, pereții din interior sunt negri din cauza incendiului care a urmat după explozie, iar structura de rezistență a fost grav afectată. În interior sunt mormane de moloz și resturi de mobilier. Oficialii locali, citând relatări ale martorilor, estimează că 300 de persoane au fost ucise în urma bombardării teatrului.