În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Ştirile presei moldovene
Your browser doesn’t support HTML5
- Posturile TV și radio ar putea fi sancționate cu amenzi de până la 100 de mii de lei pentru dezinformarea care afectează securitatea spațiului informațional al R. Moldova, iar site-urile vor fi blocate de către Serviciul de Informații și Securitate, citim în Ziarul de Gardă. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat în prima lectură joi, 7 aprilie, proiectul de lege cu privire la securitatea informațională. Pentru aprobarea inițiativei legislative au votat 56 de parlamentari. Deputații Blocului Comuniştilor și Socialiştilor și cei ai Partidului Politic „ȘOR” s-au declarat împotriva proiectului. Ei susțin că Legea cu privire la securitatea informațională „va instaura cenzura în R. Moldova” și „va fura libertatea de exprimare”.
- Liderul comuniștilor, deputatul BCS Vladimir Voronin îi acuză pe cetățenii din diaspora pentru că „au adus la putere” guvernarea PAS, scrie Newsmaker.md. Într-o conferință de presă din 7 aprilie, Voronin a spus că moldovenii plecați peste hotare trebuie să își ceară scuze „zi și noapte” pentru votul masiv dat PAS-ului. Nemulțumirea a fost exprimată în Parlament, în timp ce era dezbătut proiectul de lege privind securitatea informaţională.
- Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege care obligă furnizorul să stocheze, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă, citim în Jurnal.md. Aflăm că se instituie cadrul juridic necesar pentru asigurarea transparenței pe piața angro a gazelor naturale, pentru a se exclude abuzurile sau acțiunile de manipulare. Totodată, se exclude echivocul în interpretare în legătură cu acțiunile ce pot fi considerate drept manipulare a pieței, în legătură cu obligațiile care revin participanților la piața gazelor naturale, care dețin informații privilegiate.
- Forțele speciale ale pretinsului minister de Interne transnistrean au desfășurat, joi, exerciții tactico-speciale, citim în Anticoruptie.md. Potrivit scenariului, militarii Grupului Special de Răspuns Rapid „Nistru” au trebuit să elibereze ostatici condiționat și să anihileze „infractori” fictivi care circulau cu transportul feroviar de la Tiraspol. Forțele speciale transnistrene s-au antrenat pe un vagon vechi de tren, scos din uz, din curtea unei întreprinderi.
- Literele, panglicile şi simbolurile folosite în acţiuni de agresiune militară sau în crime de război, interzise în Moldova, citim în Agora.md. Parlamentul a adoptat un amendament pentru modificarea Codului Contravenţional. Afişarea drapelelor, panglicilor de felul celei bicolore negru-portocaliu se soldează cu amendă de până la 9 mii de lei pentru persoane fizice şi de până la 18 mii de lei pentru persoane juridice.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt acelea legate de invazia Rusiei în Ucraina şi repercusiunile acestei invazii asupra situaţiei din Moldova. Vedem acolo un video cu o mamă, ţinându-şi în braţe copilul nou-născut într-un subsol din Mariupol. Aflăm dintr-o altă postare pe Facebook că liderul belarus Lukaşenka e de părere că negocierile dintre Rusia şi Ucraina nu pot avea loc fără participarea Belarusului dat fiind faptul că războiul se desfăşoară „peste gardul Belarusului”.
- Pe Instagram, în ultimele 24 de ore, vedem mesajul preşedintei Maia Sandu cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009. Sandu a menționat că crimele din 7 aprilie 2009, ignorate timp de mulți ani, ”își așteaptă judecata, încercând răbdarea oamenilor. Și judecata va veni…”
- Tot pe Instagram o postare cu mare impact e a site-ului TV8 şi e despre cele două fiice ale preşedintelui rus Putin. Aflăm, bunăoară, că fiica cea mare a lui Vladimir Putin, Maria Voronțova, 36 de ani, este medic endocrinolog pediatric și studiază efectele hormonilor asupra corpului. În 2019, Maria Voronțova, care trăiește într-un penthouse vizavi de Ambasada SUA din Moscova, a dat un interviu pentru televiziunea de stat din Rusia, în care a anunțat planuri pentru o investiție de 650 de milioane de dolari în vederea tratării cancerului.