Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Ştirile presei moldovene
- Așa-numitul minister de externe din regiunea transnistreană a anunțat miercuri, 4 mai, că la adresele electronice ale unor instituții din stânga Nistrului au venit mesaje anonime despre minarea mai multor clădiri, citim în Ziarul de Gardă. Potrivit Tiraspolului, peste 20 de clădiri din regiunea transnistreană, inclusiv sediile unor „judecătorii”, mai multe școli și toate gările auto din regiune au fost verificate de specialiști. În urma verificărilor, „dispozitive explozive nu au fost găsite”. Ziarul de Gardă a solicitat o reacție a Biroului politici de Reintegrare despre situația din regiune în contextul alertelor din cele peste 20 de locații din stânga Nistrului şi ne promite să revină cu detalii când va primi un răspuns.
- Ministerul de Externe de la Chişinău a venit cu câteva precizări, după ce preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat, la Chişinău, că UE va spori suportul în domeniul militar pentru Republica Moldova, aflăm din Jurnal.md. „În domeniul apărării, Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Peace Facility). Asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal. Activitățile pentru anul 2021 au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor moldoveni cu un suport în valoare de 7 milioane euro”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe. Pentru următoarea perioadă au fost identificate șase domenii de interes comun: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice.
- O delegație a Radei Supreme din Ucraina se află într-o vizită în Republica Moldova, scrie Newsmaker.md. Președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, Oazu Nantoi, şi alți deputați ai Parlamentului moldovenesc s-au întâlnit cu membrii delegației, condusă de Mihailo Raduțkii. Membrii delegației ucrainene au transmis autorităților și poporului Republicii Moldova cuvinte de recunoștință pentru eforturile de ajutorare a concetățenilor lor. Subiectul principal al discuțiilor a fost gestionarea situației legate de persoanele refugiate din Ucraina în Republica Moldova, în contextul războiului din țara vecină.
- De ce a dispărut din vânzare sarea alimentară, este titlul unui articol din Mold-street.com. Consiliul Concurenţei, care a analizat situaţia de pe piaţă, a găsit două cauze ale absenţei sării alimentare: 1) Micşorarea pe termen scurt a stocurilor de sare din cauza imposibilităţii de a o importa din Ucraina; 2) Comportamentul iraţional al consumatorilor care au achiziţionat volume excesive de sare de teama că acest produs va lipsi în R. Moldova. Alte constatări făcute de Consiliul Concurenţei pot fi găsite în articolul din Mold-street.com.
- Preşedintele României, Klaus Iohannis, spune că e nevoie de o mobilizare pentru a acorda un sprijin consistent Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina, citim în Agora.md. Şeful statului român a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de omologul său german, Frank Walter-Steinmeier, că România contează pe sprijinul Berlinului în organizarea unei noi conferinţe a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova. De asemenea, Iohannis a spus că nu are informaţii sigure care ar arăta că R. Moldova e ameninţată militar.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe Facebook, cele mai populare teme, potrivit aplicaţiei de evaluare a impactului CrowdTangle, sunt invazia Rusiei în Ucraina, semnarea de către başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a legii cu privire “la utilizarea simbolurilor Victoriei” în autonomie şi vizita la Kiev a preşedintelui Parlamentului Igor Grosu şi a deputatului PAS, Lilian Carp.
- O postare populară e a site-ului TV8.md: „Mesaj sfidător la Tomai!” Citim că simbolurile „Z”, „V” și panglica Sfântului Gheorghe, a căror utilizare este interzisă în Republica Moldova, au fost desenate noaptea trecută pe asfalt la intrarea în localitatea Tomai. Literele „Z” și „V”, simbolurile invaziei ruse în Ucraina, au fost scrise cu oranj în limba rusă, iar sub mesajul „Găgăuzia e cu voi” au fost desenate linii oranj-negru, simbolul panglicii Sfântului Gheorghe, interzisă prin lege în Republica Moldova, dar „permisă” printr-o lege locală în UTA Găgăuzia.
- Pe Instagram postarea cea mai populară e aceasta: Igor Grosu şi Lilian Carp au mers într-o vizită de lucru la Kiev. Prima destinaţie, Bucea.
- O altă postare de pe Instagram ne spune că o tânără ucraineană, de 36 de ani, refugiată în Polonia, a primit o nouă inimă de la un polonez. Operația i-a salvat viața tinerei. Iulia Skip, din regiunea Lvov, suferă de insuficiență cardiacă de mult timp. Inima ei nu a putut alimenta pe deplin corpul cu sânge din cauza cardiomiopatiei. Fata aștepta un donator și o operație, dar războiul a schimbat totul. Ea a ajuns în Polonia în stare critică. Aceasta este prima operație de transplant de organe pentru cetățenii ucraineni veniţi în Polonia, scrie TV8.md, via Unian.net.
- Şi tot de pe Instagram aflăm că Maia Sandu a acordat un interviu publicaţiei The Economist. Preşedinta R. Moldova spune că situația tensionată din regiune este cel mai grav moment din istoria Republicii Moldova de la independență încoace. În opinia Maiei Sandu, în prezent, cea mai mare amenințare la adresa Moldovei e de natură militară.