În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă.
Știrile presei moldovene
- Procurorul general suspendat din funcție Alexandr Stoianoglo rămâne în libertate, scrie Newsmaker.md. Instanța de judecată a respins cererea procurorilor de prelungire a măsurii preventive față de acesta. Informația a fost confirmată pentru NM de către Mariana Cherpec, reprezentanta Procuraturii Generale. Procurorii vor contestat decizia judecătorilor.
- Rusia reia importul de fructe din Republica Moldova și renunță la restricțiile impuse producătorilor, scrie Agora.md. Rosselhoznadzor a anunaţat că din 5 martie ridică restricţiile impuse anterior întreprinderilor producătoare şi reia importul de fructe din Republica Moldova şi din alte cinci ţări, spune un comuncat al instituţiei.
- Autoritățile dezmint informațiile care circulă în spațiul public referitoare la faptul că pentru a le oferi refugiaților adăpost, elevii vor trece la învățământul online din 9 martie, scrie Ziarul de Gardă. Pe 9 martie elevii și studenții revin la lecții în regim obișnuit, cu prezență fizică, cu respectarea măsurilor de precauție în vigoare, conform instrucțiunilor aprobate prin Hotărârile CNESP, precizează autoritățile.
- Tot acolo citim că, potrivit Guvernului, Agenția Națională Asistență Socială a autorizat 78 de centre de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, cu o capacitate totală de 6.478 locuri, din care în jur de 5.100 de locuri sunt deja ocupate.
- Au intrat în vigoare câteva modificări în legislaţia vamală, adoptate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, scrie Mold-street.com. Astfel, din 4 martie şi pe durata stării de urgenţă, Servicul Vamal permite introducerea pe teritoriul ţării a produselor petroliere cu mijloacele de transport auto, prin punctele de trecere a frontierei Giurgiuleşti-Galaţi şi Sculeni-Sculeni, fără prelevarea probelor pentru inspecţie, în cazul prezentării certificatelor eliberate de ţările de origine care corespund parametrilor tehnici din legislaţia moldovenească.
- Deputaţii socialişti au depus o inițiativă legislativă privind „neutralitatea permanentă” a Republicii Moldova, citim în Anticoruptie.md. Inițiativa vine în contextul unei agresiuni militare fără precedent din partea Federației Ruse în Ucraina, dar deputatul Vlad Batrîncea susține că aceasta nu ţine de contextul „evenimentelor și evoluțiilor din țara vecină”. Socialistul nu a pronunțat cuvântul „război” și nici „operațiuni militare”, precizează publicaţia.
Your browser doesn’t support HTML5
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore
- Pe reţeaua de socializare Facebook cea mai dezbătută şi populară temă, potrivit aplicației CrowdTangle, rămâne invazia Rusiei în Ucraina. O fotografie virală, cu mare impact, ne înfăţişează mii de oameni în Gara din Harkov, aşteptând să urce într-un tren şi să fugă de război. O postare cu impact reproduce cererea preşedintelui ucrainean Zelenski, aceea ca spaţiul aerian al Ucrainei să fie închis: “Câţi oameni trebuie să mai moară ca să închideţi spaţiul aerian?”
- Şi pe Instagram cele mai vizualizate şi comentate postări sunt acelea cu referire la războiul ruso-ucrainean. Dintr-o postare virală aflăm că actorul Leonardo DiCaprio a donat 10 milioane de dolari Forţelor Armate ale Ucrainei, bunica sa locuind cândva la Odesa. Dintr-o altă postare cu impact aflăm că Grupul de hackeri Anonymus și-a revendicat responsabilitatea pentru un atac cibernetic împotriva televiziunilor de stat ruse, la care ar fi difuzat imagini cu conflictul din Ucraina. O altă postare de pe Instagram ne informează că ambasadele statelor UE infirmă că îşi retrag personalul acreditat la Chişinău: „Sunt ştiri false”.