Prima zi a audierilor publice din Congres în ancheta vizând suspendarea președintelui Donald Trump

Audierile din Congresul american, 13 noiembrie 2019

Cei doi martori audiați miercuri, ambii diplomați de carieră, au confirmat cele spuse anterior, la audierile cu ușile inchise.

Ambasadorul William Taylor, charge d'affaires la ambasada SUA la Kiev, 13 noiembrie 2019

Cel mai important detaliu a fost relatat de William Taylor cel care îndeplinește funcția de însărcinat cu afaceri la ambasada americană de la Kiev. Acesta a spus că, dupa convorbirea dintre Trump si presedintele Zelensky, de la 25 iulie, un membru al ambasadei ar fi auzit o convorbire între președintele Trump și ambasadorul american la Uniunea Europeana, Gordon Sondland,care are între atributiuni și politica față de Ucraina si care este numit politic de Trump, că ucrainienii ar fi acceptat să ” mergă înainte” în ceea ce privește investigația.

Ca urmare a acestei declarații, șeful comitetului pentru servicii de informatii, democratul Adam Schiff a cerut ca și acest angajat al ambasadei de la Kiev să fie audiat, considerînd că informația dată de ambasadorul Taylor este „foarte importantă”, deorece ar arăta că indicațiile privind presupusul qui pro quo ar veni direct de la președinte și nu de la apropiați ai săi.

Amândoi diplomații de carieră audiați public miercuri au criticat decizia Casei Albe de a amâna acordarea ajutorului militari pentru Ucraina, considerând că ea contrazice scopurile politicii externe americane în regiune și dăuneaza relațiilor cu Kievul.

Președintele Donald Trump consideră întregul proces de impeachment declanșat de democrați drept „o vînătoare de vrajitoare” și că faptele sale nu au încălcat nici o lege.