După prima zi de discuții la Casa Albă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, premierul kosovar Avdullah Hoti a declara joi că s-a făcut „un pas mare” spre un acord între Kosovo și Serbia. Dar Vucic a declarat separat că se opune încercărilor de a forța Belgradul să recunoască independența fostei sale regiuni așa că este greu de prevăzut la ce rezultat s-ar putea ajunge vineri, în cursul celei de a doua zi a întrevederii.
Hoti a declarat însă presei că indiferent de mersul negocierilor, pentru Pristina, țelul final rămâne recunoașterea reciprocă.
Președintele Vucic pe de altă parte susține că „recunoașterea reciprocă” nu ar fi menționată în documentele întrevederii mediată de Statele Unite și a mulțumit membrilor administrație Trump, care au asistat la prima zi de discuții, pentru disponibilitatea de a „asculta și obiecțiile Serbiei”.
Întrevederea de la Casa Albă este mediată de emisarul american pentru negocierile sârbo-kosovare, Richard Grenell, fost ambasador american la Berlin.
„Statele Unite sunt pregătite să faciliteze normalizarea economică", a declarat Robert O'Brien, consilier de securitate naţională al lui Donald Trump, într-o postare pe Twitter.
Belgrad-ul refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de Kosovo după războiul de la sfârşitul anilor 1990, care a făcut 13.000 de morţi. Poziția Serbiei este împărtășită de Rusia şi China, dar și de țări europene precum România și Spania, în timp ce Statele Unite se numără printre ţările care au recunoscut imediat noul stat.
Până acum, europenii au fost în centrul eforturilor de mediere, care ar urma să continue luni, când Aleksandar Vucic şi Avdullah Hoti se vor întâlni la Bruxelles cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell