Primarii protestează împotriva intenției de a plafona taxele locale

Câteva zeci de primari și alți reprezentanți ai autorităților locale au protestat astăzi la sediul ministerului de finanțe împotriva propunerii acestui minister ca taxele locale să fie plafonate. Autoritățile locale cer de multă vreme autonomie financiară mai mare, pentru a-și putea forma pe loc un buget care să nu mai depindă atât de tare de guvernul central. Dar spun că proiectul politicii fiscale pentru 2021, care conține propunerea plafonării taxelor, ar avea un efect diametral opus.

Plafonarea taxelor locale înseamnă că va exista o cotă maximă impusă de Guvern care nu va putea fi depăşită atunci când autorităţile locale vor stabili mărimea acestor taxe. În prezent autorităţile locale au toată libertatea să stabilească ei mărimea taxelor achitate de agenții economici în bugetele locale. Sigur că se ţine cont de anumiţi factori la stabilirea acestor taxe, cum ar fi, de exemplu, în cazul unităților comerciale de amplasarea acestora şi de suprafața lor.

De ce plafonarea acestor taxe deranjează primarii?

Pentru că, spun ei, se atentează la autonomia financiară, la puţinele venituri pe care le au localităţile şi pentru că ar uniformiza oarecum aceste taxe pentru toţi agenţii economici, iar în rezultat antreprenorii mari vor plăti mai puțin în bugetele locale.

Legislaţia prevede în jur de 10 taxe locale, între care taxa pentru salubrizare, pentru prestarea serviciilor de transport de călători, taxa de piaţă sau cea pentru unităţile comerciale.

### Vezi și... ### „Kommunalka” și viața în comun, o eternă Utopie

Taxele locale nu sunt printre principalele surse de venit la bugetele locale. Ponderea lor e de circa 10 la sută. De ce se dă atâta luptă pentru nişte taxe care au o pondere atât de modestă, s-au întreba unii. Pentru că, spun mai mulţi primari, se încalcă autonomia locală sub aspect decizional. Or, cum spuneam, acum aceste taxe sunt lăsate la discreţia autorităţilor locale, dar lucrurile nu au stat mereu așa.

Taxele locale au fost plafonate până în anul 2011 când urmare a unor modificări legislative au fost eliminate limitele maxime pentru taxele locale...

Apoi în 2013 în politică bugetar-fiscală votată de Parlament au fost eliminate o serie de taxe locale şi s-a revenit la plafonarea lor. Numai că această prevedere a ajuns subiectul unei sesizări la Curtea Constituțională. Examinând în 2014 această sesizarea Curtea a statuat că plafonarea taxelor locale este neconstituțională întrucât contravine principiului autonomiei locale.

După protestul de azi al primarilor Ministerul Finanţelor a venit cu o reacţie în care a invitat repetat la discuţii Congresul Autorităţilor Locale, care întrunește majoritatea primarilor. Asemenea discuţii au mai avut loc până acum, dar reprezentanţii congresului spuneau că au fost mai curând o mimare a procesului de consultare. Principalul argument pe care îl invocă Ministerul Finanţelor este că stabilirea arbitrară de către autorităţile locale a taxelor locale, ca variaţii mari în diferite localităţi, provoacă incertitudine fiscală care influențează puternic deciziile mediului de afaceri.

### Vezi și... ### Plafonarea taxelor locale scoate primarii în stradă

Potrivit Ministerului mărimea maximă a taxelor locale a fost stabilită astfel încât să aibă un impact minim asupra bugetelor locale. Proiectul politicii fiscale pentru anul 2021, propus spre consultare publică, urmează să fie aprobat de Guvern și adoptat de către Parlament.