Primele avioane de luptă F-16 au ajuns în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un avion de luptă F-16 în hangarul bazei aeriene Skrydstrup din Vojens, nordul Danemarcei, pe 20 august 2023.

Ucraina a primit primele avioane de luptă F-16 pe care le așteaptă de luni de zile ca să poată face față atacurilor cu rachete rusești, a confirmat un oficial american pentru Associated Press.

Ucraina le cere aliaților de luni de zile avioane F-16 pentru a lupta împotriva atacului permanent cu rachete al Rusiei.

F-16 este specializat în suprimarea apărării aeriene inamice.

Occidentul a fost ezitant în a-i furniza Ucrainei avioane, de teamă ca înarmarea Ucrainei să nu escaladeze și mai mult conflictul cu Rusia invadatoare.

SUA a pregătit piloți ucraineni, pe care i-a învățat cum să zboare cu avioanele F-16, iar primul grup de piloți a absolvit deja cursurile de instruire.

În timpul vizitei sale la Washington la începutul acestei luni, la summitul NATO, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat ca aliații NATO să elimine toate limitările privind modul în care sunt folosite armele furnizate de Occident, permițând în mod specific Ucrainei să tragă cu arme furnizate de Occident împotriva unui set extins de ținte rusești.

Nu este clar câte avioane au fost furnizate în prima tranșă sau ce națiuni le-au furnizat.

Guvernul ucrainean nu a confirmat primirea avioanelor.

Președintele american, Joe Biden, a autorizat trimiterea avioanelor de război fabricate în SUA către Ucraina în august 2023. Decizia a venit după luni de presiuni din partea Kievului și dezbateri interne în administrația SUA, unde unii oficiali se temeau că aceasta ar putea escalada tensiunile cu Kremlinul.

Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia — toate membre NATO — s-au angajat să furnizeze Ucrainei peste 60 de avioane. Acest număr este însă nesemnificativ în comparație cu flota de avioane de luptă a Rusiei, estimată a fi de aproximativ 10 ori mai mare.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te