Primele cisterne cu păcură, care urmează să suplinească rezervele de stat, au ajuns în R. Moldova pe calea ferată, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Păcura este adusă din România și va fi folosită de Termoelectrica pentru a produce energie electrică și termică.
Solicitați de Europa Liberă, reprezentanții ministerului au refuzat să spună ce cantitate de păcură a fost livrată și care este prețul achiziției, motivând că este vorba despre rezerva de stat, dar au precizat că, în următoarele luni, vor ajunge și alte loturi.
Potrivit purtătorul de cuvânt al guvernului României Dan Cărbunaru, citat de Agerpres, Executivul de la București a aprobat trei hotărâri privind acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă în sprijinul Republicii Moldova, al Ucrainei, dar şi al refugiaţilor ucraineni aflaţi în România.
„Pentru Republica Moldova, România va acorda ajutor umanitar de urgenţă cu titlu gratuit pentru a asigura buna funcţionare a sistemului energetic. În acest sens, a fost aprobată prin hotărâre de guvern scoaterea din Rezerva de Stat a circa 130.000 de litri de motorină, 113.000 litri de benzină şi alte 5 milioane de litri de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane de lei. Este un ajutor care va consolida, va creşte securitatea energetică a Republicii Moldova şi este răspunsul concret pe care România îl dă solicitării adresate prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România”, a declarat Cărbunaru.
Anterior, ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că R. Moldova are o capacitate de stocare a păcurii de 45-47 de mii de tone, însă autoritățile iau în calcul și posibilitatea de a stoca păcură în România.
Vicepremierul a spus atunci că, pentru perioada rece a anului, este nevoie de 216.000 de tone de păcură doar pentru Termoelectrica, furnizorul de agent termic centralizat din capitală.
Termoelectrica folosește pentru producerea energiei termice și electrice prioritar gazele naturale rusești și, ca alternativă, păcura. Anticipând că Gazprom ar putea reduce sau sista livrările în R. Moldova, pe 9 august Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a permis întreprinderii să cumpere, în regim de urgență, 20.000 de tone de păcură, pentru a-și asigura rezerva minimă.
Pe 15 septembrie, CSE a decis că Termoelectrica va achiziționa, prin negocieri directe, și va semna contracte de vânzare-cumpărare a păcurii, în cantitate de până la 190.000 tone. Achiziția va fi scutită de plata TVA, a accizei și a taxei vamale, pe o perioadă ce nu va depăși 31 mai 2023. Transportul va fi asigurat, în regim prioritar, de Calea Ferată din Moldova.
### Vezi și... ### Moldova ar putea cumpăra din România gaze, păcură și lemne