Primele comentarii despre victoria Maiei Sandu în alegerile prezidențiale

Revista matinală a presei cu primele comentarii la alegerile prezidențiale din R. Moldova.

ncep a apărea primele declarații după încheierea alegerilor prezidențiale. Europarlamentarul și fostul premier al României, Dacian Cioloș, scrie pe pagina sa oficială de Facebook, că Republica Moldova este o țară sufoscată de corupție, prinsă la mijloc între niște interese geopolitice care rescriu istoria întregului continent. A avut ani de-a rândul în fruntea ei oameni care au preferat compromisul și dublul limbaj. Din acest motiv misiunea Maiei Sandu, crede Dacian Cioloș, nu este deloc ușoară. „Acum e un moment de bucurie și de celebrare a unui rezultat fantastic, dar Republica Moldova nu are timp de pierdut. Și știu din nenumăratele discuții avute cu ea că știe exact ce este de făcut, că este decisă și că nimic nu îi va sta în cale în misiunea ei”, conchide fostul premier al României.

Postul de televiziune public din Germania, ARD, relatează în această dimineață despre „victoria neașteptată a candidatei pro-europene” în alegerile prezidențiale și reamintește că „politiciana moderat conservatoare” l-a învins în turul de balotaj pe președintele în exercițiu Igor Dodon, un „aliat al Moscovei”, susținut direct de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

„După un lider pro-rus, vine o politiciană pro-europeană” anunță și săptămânalul german Die Zeit pe pagina sa de internet și citează apelul Maiei Sandu către angajații centrelor de votare, să nu cedeze presiunilor și să permite „falsificarea” numărătorii voturilor.

Mai mulți analişti politici din Republica Moldova au comentat, pentru Agerpres, Îperspectivele țării după alegerile prezidenţiale de duminică. Potrivit lui Corneliu Ciurea, o victorie Maiei Sandu ar însemna declanşarea unei lupte inter-instituţionale. Ciurea ia în calcul şi varianta ca, în cazul în care pierde preşedinţia, Dodon să consolideze stânga din Parlament şi să remanieze Guvernul. Mai mult, el crede că actualul lider de la Chişinău ar putea să îşi atribuie şi funcţia de premier. La rândul său, analistul Ion Tăbîrţă consideră că „victoria Maiei Sandu nu va aduce schimbări imediate”, ci „va fi un semnal pentru schimbare”.

Ernest Bunguri și Andrei Pozneakov au scris despre contextul economic al scrutinului prezidențial, pentru redacția rusă a Euronews. Autorii subliniază că un rol important în economia țării îl joacă moldovenii plecați la muncă în UE, ceea ce aprofundează dependența țării de partenerii occidentali. „Corupția omniprezentă și sistemul judiciar nefuncțional sunt motivele principale din care investitorii străini evită Moldova”, se conchide în analiză.

Agenția de știri Associated Press scrie că scrutinul prezidențial e perceput ca un referendum în care se alege dintre două viziuni divergente pentru viitorul micului stat est-european. De când a obținut independența, Moldova a fost împărțită între cei care favorizează relații mai strânse cu Uniunea Europeană și cei care preferă legături mai puternice cu Moscova, se precizează în articol.

O analiză a institutului american Atlantic Council observă că Republica Moldova nu atrage aceeași atenție internațională ca Ucraina vecină și a fost umbrită în ultimele luni de evenimentele din Belarus. Cu toate acestea, comunitatea internațională trebuie să nu scape din vedere Moldova și să sprijine această țară împovărată, importanța căreia e determinată inclusiv de poziția geografică unică, se subliniază în analiză.