Primele încălcări, semnalate de observatorii Promo-Lex

Un funcționar electoral ajută un alegător cu lanterna telefonului în timpul unei pene de curent în Chișinău, 20 octombrie 2024.

Observatorii Promo-LEX au semnalat 173 de incidente până la ora 9:00, dintre care 34 au fost verificate și confirmate. 

În 7 cazuri, au fost identificate materiale de publicitate electorală în secțiile de vot sau la mai puțin de 100 m de acestea. Responsabilitatea de înlăturare revine APL și președinților Biroului Electoral.

În 4 cazuri, persoane neautorizate au fost prezente în secțiile de votare sau în raza de 100 m. Două incidente s-au produs în diasporă: în Atena, o persoană care susținea că este observator nu a avut acreditare; în Italia, o persoană s-a prezentat ca reprezentant al unui concurent electoral.

În două secții de votare, buletinele nerepartizate nu au fost păstrate în siguranță. La o secție din Chițcanii Vechi, Telenești, buletinele erau la vedere, iar la Jora de Mijloc, pe un scaun, din lipsa unui dulap sau seif. Potrivit Promo-Lex, membrii biroului au confirmat că și în scrutinele electorale precedente a fost aceeași situație.

Alte încălcări includ: nerespectarea secretului votului (2 cazuri), vot în grup (1 caz), acces restricționat pentru observatori (2 cazuri), sigilarea necorespunzătoare a urnelor (5 cazuri), deficiențe în listele electorale (1 caz). Și un caz când numărul buletinelor de vot nu coincide cu numărul alegătorilor înscriși în lista de bază.

De asemenea, au fost semnalate întreruperi ale filmării procesului electoral în 8 cazuri și o suspendare temporară a votării la o secție din Buiucani din cauza unei pene de curent.

„Promo-Lex” este cea mai mare organizație neguvernamentală moldoveană care monitorizează alegerile și prezintă periodic rapoarte operative de monitorizare în paralel cu cele prezentate de CEC.

La rândul său, CEC a înregistrat 6 încălcări, inclusiv un posibil caz de corupere a alegătorilor și un caz de fotografiere a buletinului de vot.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te