Au sosit primele vaccinuri, luni începe distribuirea (VIDEO)

De la la începutul lunii martie, R. Moldova va dispune în total de 36 de mii de doze de vaccin anti Covid-19.

Primele vaccinuri anti Covid-19 au sosit sâmbătă în R. Moldova după ce vineri, Agenția Medicamentului a autorizat condiționat vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V.

Este vorba de prima tranșă de 21.600 doze de vaccin AstraZeneca din donația de aproape 200.000 de doze făcută de România.

Your browser doesn’t support HTML5

Republica Moldova a primit din România primul lot de vaccin anti-Covid

Ministerul Sănătății a primit totodată vineri confirmarea de la COVAX că primul lot de 14.400 de doze de vaccine AstraZeneca va sosi între 28 februarie și 3 martie 2021, așa că la începutul lunii martie, R. Moldova va dispune de 36 de mii de doze de vaccin anti Covid-19.

Zece la sută din aceste donații sunt destinate populației din stânga Nistrului, a declarat Tatiana Zatîc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Un așa-numit „mecanism de vaccinare” va începe luni prin distribuirea vaccinurilor și se știe că în prima fază vor fi vaccinați lucrătorii din sistemul sanitar, după cum declara și președinta Maia Sandu sâmbătă, la primirea donației de vaccinuri din România.

Vaccinurile Pfizer/Biontech și AstaZeneca sunt autorizate de Organizația Mondială a Sănătății si de instituțiile abilitate din Uniunea Europeană și Statele Unite. Nu și vaccinul Sputnik V, care este folosit deja în mai mult de 30 de țări din lume, inclusiv Ungaria – stat membru în Uniunea Europeană – în baza unor autorizații naționale. Sputnik V a fost primul vaccin anti Covid-19 din lume care a primit autorizare națională în lume, în august 2020 iar de atunci Rusia a mai autorizat două vaccinuri. Inițial, vaccinul Sputnik este privind cu mult scepticism, pentru ca fusese autorizat înainte de faza a treia de studii clinic care implică testele în masa dar între timp, vaccinul se dovedește la fel de eficace precum cele occidentale Pfisez/BioNTech și Moderna.

Despre vaccinuri și Covid-19

Grosul vaccinurilor va veni însă prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, care o sa acopere, într-o primă fază, necesarul de doze pentru vaccinarea a 20% din populație.

Sondajele realizate de Ministerul Sănătății arată o disponibilitate redusă de 30 la sută a populației de a accepta necondiționat vaccinarea. Președinta Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, Ninel Revenco preciza săptămâna trecută pentru Europa Liberă că deocamdată nu se pun în discuţii eventuale condiţii care ar obliga indirect cetăţenii să se vaccineze. Se mizează pe conștientizare că imunizarea este deocamdată singura soluţie pentru a reveni la libertatea şi normalitatea de până la pandemie:

„Noi informăm populaţia, lucrătorii medicali să înţeleagă că în ţară sunt admise vaccinurile care au fost deja administrate la peste 100 de milioane de oameni. Nu suntem primii care vor începe această vaccinare. Trebuie să înţelegem că noi suntem responsabili. Această procedură este benevolă, nimeni nu vă obligă, dar este o responsabilitate personală şi faţă de societate.”