Primele vaccinuri anti Covid-19 au sosit în R. Moldova după ce vineri, Agenția Medicamentului a autorizat condiționat vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Sputnik V.
Este vorba de prima tranșă de 21.600 doze de vaccin AstraZeneca din donația de aproape 200.000 de doze făcută de România.
Vaccinurile Pfizer/Biontech și AstaZeneca sunt autorizate de OMS si de instituțiile abilitate din Uniunea Europeană și Statele Unite. Nu și vaccinul Sputnik V, care este folosit deja în mai mult de 30 de țări din lume, inclusiv Ungaria – stat membru în Uniunea Europeană – în baza unor autorizații naționale.
Grosul vaccinurilor va veni însă prin platforma COVAX a Organizației Mondiale a Sănătății, care o sa acopere, într-o primă fază, necesarul de doze pentru vaccinarea a 20% din populație.
Ministerul Sănătății a primit vineri confirmarea de la COVAX că primul lot de 14.400 de doze de vaccinuri AstraZeneca va sosi între 28 februarie și 3 martie 2021.
Restul, R. Moldova trebuie să-l cumpere, în condiții avantajoase, tot prin platforma COVAX sau negocieri directe, cum a făcut recent Ucraina care a primit la începutul săptămânii primele vaccinuri AstraZeneca, produse în India.
În estul separatist al Ucraina se vaccinează deja cu vaccinul rusesc Sputnik V, interzis în restul țării prin decizia Parlamentului.
Președinta Comitetului național consultativ de experți în domeniul imunizărilor, Ninel Revenco preciza săptămâna trecută pentru Europa Liberă că în prima etapă a vacinării vor fi cuprinși lucrătorii din toate instituţiile medicale, inclusiv cele primare şi din staţionar.
Etapele a doua şi a treia de imunizarea se vor adresa persoanelor din grupurile de risc, inclusiv vârstnicii, și ulterior întregii populaţii.