Primii doi candidați din partea societății civile pentru CSM au primit avize pozitive din partea Comisiei pre-vetting

Audieri în cadrul Comisiei pre-vetting

Juriștii Tatiana Ciaglic și Ion Guzun, care candidează pentru funcții în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), au primit aviz pozitiv din partea membrilor Comisiei pre-vetting marți, 14 martie. În concurs s-au înscris 12 persoane.

Cu toate acestea, doar șapte au participat la audieri, după ce doi candidați s-au retras din concurs, alții doi n-au transmis la timp declarațiile de avere pentru cinci ani, iar unul dintre candidați a refuzat să participe la audierile publice.

Potrivit comunicatului Comisiei pre-vetting, până în acest moment, doi candidați au promovat evaluarea, iar alți candidați așteaptă deciziile Comisiei Pre-Vetting pentru a putea deveni eligibili pentru o funcție de membru în CSM.

### Vezi și... ### Bătălia pentru CSM (IX): Cultivat de nuferi la Călărași, conturi bancare nedeclarate și audieri de 5 minute

Ce se știe despre candidați?

Tatian Ciaglic a activat la Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, în perioada 2008 - 2013. De asemenea, din 2012 până în 2016, a fost membră a Consiliului de Mediere. Din 2020 până în 2022, a fost expertă în justiție la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE).

Audierea Tatianei Ciaglic a avut loc pe 2 martie și a durat doar cinci minute.

Președintele comisiei pre-vetting, Hermann von Hebel, a declarat că membrii comisiei nu au întrebări de adresa candidatei în timpul audierilor, deoarece totul a fost explicat în timpul schimbului de întrebări și răspunsuri în scris.

Ion Guzun și-a început cariera ca avocat, în 2013. În 2016, a devenit consilier pe probleme juridice al Misiunii OSCE în Republica Moldova, iar în 2017 - vicepreședinte al organizației neguvernamentale Amnesty International Moldova. De asemenea, a activat în calitate de expert la o altă organizație a societății civile, Centrul de Resurse Juridice (CRJM).

În 2021, Guzun a devenit președinte al comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, pe lângă președintele țării. De asemenea, este directorul secretariatului Comitetului consultativ independent anticorupție, care a fost creat în 2021 prin decretul președintei Maia Sandu.

Din acest comitet face parte și Nadejda Hriptievschi, care este membră a comisiei pre-vetting, dar și una dintre fondatoarele CRJM. Hriptievschi s-a recuzat de la audierile în cazul lui Guzun în comisia pre-vetting, care au avut loc pe 2 martie. S-a mai recuzat o altă membră a comisiei, Tatiana Răducanu, care a făcut parte din consiliul de administrare al CRJM.