Primim la redacție: Un drept de replică și un răspuns

Colaj cu imagini de la taberele de antrenament „în arte marțiale”, organizate de Asociația Gogu Puiu

Despre deontologia profesională și „taberele” cu „caracter sportiv-educativ” ale Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei din România.

În urma difuzării la 6 decembrie a relatării primite de la William Totok, corespondentul Europei Libere la Berlin și unul din

specialiștii apreciați ai fenomenului mișcărilor extremiste europene, cu titlul „Mic glosar al mișcărilor ce se opun semnării de către România a Pactului ONU pentru Migrație”, redacția Europei Libere a primit o scrisoare pe mail din partea Dnei Elena Sechila, în calitate de președintă a Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei.

Semnatara scrisorii cere un drept de replică, afirmînd că ar fi constatat „faptul că un trust media cu un asemenea prestigiu promovează articole abundând de neadevăruri, atacuri grosolane îndreptate către o parte a societății civile din România, calomnii și dezinformări demne de oficiosul anilor de tristă amintire - Scânteia.”

Președinta Asociației amintite mai afirmă: „Nu vom insista asupra etichetelor gratuite pe care autorul, cu intenția vădită de a denatura realitatea, le-a asociat organizațiilor ce au făcut subiectul articolului, pe care, fără drept de apel, le-a încadrat în rândul mișcărilor extremiste antieuropene, xenofobe, homofobe, radicale de dreapta, ci vom face referire la acuzația cea mai gravă - din punctul nostru de vedere - anume aceea că Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei ar organiza tabere „având o dimensiune evident paramilitară.” „Taberele pe care le organizăm au un caracter sportiv-educativ, unde participanții sunt familiarizați cu noțiuni elementare de prim ajutor, topografie, auto-apărare, condiția fizică, termodinamica supraviețuirii, școala focului, școala nodurilor și matelotaj. La aceste tabere participă oricine dorește, organizarea lor fiind publică, iar participanții nu sunt angrenați în alte acțiuni sau organizații.”

În consecință, se cere în scrisoare: „Cu tot respectul îl rugăm, pe această cale, pe domnul Wiliam Totok să își susțină afirmația cu argumente care să demonstreze că acțiunile sau Asociația noastră formată din 3 membri au caracter paramilitar. În lipsa acestor argumente, conștiința domnului Totok, precum și respectul față de deontologia profesională ar trebui să îl determine pe acesta să își ceară scuze public pentru afirmațiile calomnioase al căror autor este.”

***

Redacția Radio Europa Liberă a dat curs cererii exprimate în scrisoare și i-a solicitat corespondentului nostru la Berlin să facă precizările cuvenite. William Totok:

Din iconografia marţială răspîndită pe Internet de chiar „Asociaţia Gogu Puiu” se desprinde o altă imagine decît cea enunţată în solicitarea dreptului la o replică.

Un „neo-partizan” studiind „termodinamica supraviețuirii” într-o tabără „sportiv-educativă” a Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei

Ce fel de „sport” se practică în aceste „tabere” şi cu ce scop se organizează ele, se poate deduce fără dificultate atît din fotografiile şi textele postate pe reţelele de socializare, cît şi dintr-un reportaj realizat astă vară de jurnalistul Octavian Coman.

Din acest reportaj, intitulat „Neo-partizanii”, accesibil şi pe Youtube, unde a fost postat pe data de 19 iulie 2018, cît şi din comentariul realizatorului, publicat în „Să fie lumină!” (20.7. a.c.), se poate desprinde limpede ce i-a determinat pe cei intervievaţi să participe la aceste „tabere de haiducie”. Imaginile filmate vorbesc de la sine.

Eugen Sechila, cel care coordonează antrenamentele marţiale, este echipat într-o pseudouniformă militară de camuflaj.

La minutul 1:48 se aude o voce care, în stil conspiraţionist, afirmă: „Se vrea ca noi să nu avem o pregătire militară. Ce este o ţară care nu are o armată bună? O ţară care n-are armată, popor care nu are oameni care să-l apere, mai devreme sau mai tîrziu o să plătească.”

Afirmaţiile sînt însoţite de imaginea unui steag tricolor, inscripţionat cu un citat din imnul Gărzii de Fier, scris de poetul gardist Radu Gyr, „Sfînta tinereţe legionară”: „Pentru Sfânta Cruce Pentru Ţară, Înfrângem Codri Şi Supunem Munţi”. Într-un cort sînt arborate fotografiile unor partizani legionari.

Afinitatea doctrinară cu organizaţia fascistă română, Legiunea Arhanghelul Mihail (Garda de Fier), rezultă nu numai din iconografia arborată, ci şi din declaraţiile unor participanţi, reproduse în reportajul amintit.

Minutul 2:06-2:14: „Pentru mine cei mai buni români au fost legionari. Şi mie nu m-e frică să spun lucrul ăsta.”

3:09-3:21: „Cei care-şi imaginează că nu trebuie să ne apărăm sînt inconştienţi. Apărarea e ceva normal, e dintele cîinelui, e gheara pisicii, e spinul trandafirului.”

3:23-3:43: Ionuţ Pascal, tot în vestimentaţie de camuflaj, se prezintă ca „naţionalist-patriot”, făcînd această afirmaţie:

Ionuț Pascal

„Pe mine mă interesează ca eu să fiu pregătit pentru orice situaţie. Dacă eu sînt pregătit pentru orice situaţie, sînt liniştit. Ca şi atunci cînd te duci la un examen şi ai învăţat bine. Nu-ţi va fi frică ce subiect îţi va cădea. [...] De aia vin aici. Să mă pregătesc, ca în situaţiile grele care vor apărea – dacă vor apărea – să ştiu cum să ies din ele.”

4:08-4:29: ”... să nu ne îmbătăm cu apă rece că vom trăi în pace şi prosperitate şi că totul va fi bine”, spune tot Ionuţ Pascal. „Nu. Nu va fi bine, da, ba şi din contră. Vedem, parcă se doreşte un război [...] parcă aşa se vede. Iar în Europa e un dezastru total. Pur şi simplu. Sînt dezamăgit total de Occident.”

Reportajul surprinde şi cîte ceva din discuţiile care se poartă după „antrenamente”. Eugen Sechila explică participanţilor scopul şi obiectivul taberelor, preluînd teze vehiculate şi în organizaţii din alte ţări, unde diferite grupări radicale de dreapta se antrenează şi susţin că ar fi vorba numai de practicarea unor arte marţiale şi nicidecum de pregătiri para-militare (un reportaj ilustrativ pe tema aceasta a fost transmis de televiziunea germană ARD, la 25 octombrie 2018; accesibil şi pe Youtube).

Un „sportiv” neo-nazi la o tabără de antrenament în Germania

4:38-5:17: Eugen Sechila subliniază necesitatea „revirilizării“ bărbatului, „astăzi într-o lume în care totul se face să fim devirilizaţi, spre a fi deposedaţi de ce face să fim bărbaţi. Nu se vrea să fim bărbaţi, pentru că atunci cînd nu sîntem bărbaţi nu putem să ne mai apărăm libertăţile fundamentale. Avem mişcări masive de populaţii alogene care vin să compenseze lipsa de virilitate a societăţilor occidentale.”

Terminologia („alogen”) aminteşte frapant de vocabularul rasist şi anti-semit al legionarilor care au fost implicaţi în numeroase acţiuni teroriste şi în pogromuri contra evreilor. Resentimentele antisemite şi teze negaţioniste sînt articulate fără ocolişuri eufemistice şi de către un participant la tabară, prinse în reportajul lui Octavian Coman. („Taberele” au constituit, de altfel, şi pentru legionari nişte pepiniere de îndoctrinare.)

5:32-6:03: „Primii ani, în primii zece ani au pus ţările pe picioare. Şi Mussolini şi Hitler. Deci, toţi îi invidiau. Numai că după aia, au deviat. Iar treaba cu evreii - spune toată lumea, şi ne întrebăm - dar ce aveau cu evreii? Deci, de sute de ani au făcut ceea ce ştiau ei sa facă. Să se infiltreze peste tot. Păi, de ce nu spune nimeni explicaţia, ce aveau ei cu evreii? Doar aşa că l-au pus pe Isus pe cruce? Nu cred.”

6:46-7:32: Participantul la tabără, „Cristian Dănescu este de părere că se vor întoarce vremurile în care va fi nevoie de partizani”, notează apoi autorul reportajului, în care spre final se pot vedea versuri dintr-o altă poezie a legionarului Radu Gyr, scrise pe o coală mare:

7:56 –8:01: „Şi (dar – în originalul poeziei!; W.T.) mai cred că într-o zi, / aspru, din furtună, / neamul meu se va trezi / cu securea-n mână. // Şi-atunci ierte Cel din cer / liftele spurcate, / căci prin sânge şi prin fier / ne-om croi dreptate.”