Donald Trump: China și Rusia sunt rivali pe care Statele Unite trebuie să-i înfrunte cu o „forță neegalată” (VIDEO)

Donald Trump, Washington, 30 ianuarie 2018.

Primul discurs despre Starea Uniunii al unui președinte american cu popularitatea în scădere după primul an de mandat.

În discursul de aproximativ 90 de minute rostit noaptea trecută în fața Congresului, Trump s-a concentrat mai ales pe teme de politică internă, ca reconstrucția infrastructurii deteriorate a țării sau reformarea politicilor privind imigrația.

Dar Trump s-a referit și la provocările majore cu care se confruntă Statele Unite pe plan extern.

Președintele american a spus că țara sa se confruntă cu „regimuri ostile, grupări teroriste și rivali ca China și Rusia care atentează la interesele, economia și valorile” americane. „Pentru înfruntarea aceste pericole îngrozitoare, știm că manifestarea slăbiciunii este calea cea mai sigură către conflict, iar forța neegalată este mijlocul cel mai sigur pentru apărare”, a spus Trump.

În acest context, el a cerut Congresului să anuleze restricțiile la finanțarea deplină a armatei introduse cu câțiva ani în urmă pentru a controla cheltuielile militare.

Președintele american a vorbit despre protestele recente din Iran declanșate de scumpirea mărfurilor. „Când oamenii din Iran s-au răsculat împotriva crimelor comise de dictatura lor coruptă, nu am păstrat tăcerea... America este alături de poporul Iranului în lupta lui curajoasă pentru libertate”, a spus Trump.

El a cerut Congresului să repare ceea ce a numit „defecte fundamentale” ale acordului nuclear cu Iranul. Dar s-a abținut să denunțe acordul din 2015, negociat de predecesorul său Barack Obama, care prevede relaxarea sancțiunilor internaționale contra Iranului în schimbul reducerii activităților nucleare iraniene și pe care l-a criticat vehement în trecut.

Președintele american a spus că Statele Unite desfășoară o campania „de presiuni maximale” împotriva ambițiilor nucleare ale Coreii de Nord, descriind regimul de la Fenian drept „o dictatură nemiloasă”.

În timpul discursului din Congres al lui Trump, Casa Albă a anunțat că președintele a semnat un ordin executiv pentru a menține funcțional centrul de detenție al Statelor Unite de la Guantanamo Bay, Cuba.

Ordinul anulează decizia fostului președinte, Barack Obama, de a închide controversata închisoare militară pentru suspecții de terorism „atunci când este practic posibil”.

Ea a fost deschisă de președintele George W. Bush după atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001, permițând deținerea și interogarea suspecților de terorism fără a fi inculpați. Populația închisorii a scăzut de la aproximativ 680 de deținuți în 2003 la 41 astăzi, ceilalți fiind transferați sau eliberați.

„În trecut, am eliberat în mod nechibzuit sute de teroriști periculoși, ca mai apoi să-i întâlnim din nou pe câmpul de luptă”, a spus Trump în discursul său către națiune.

Discursul marchează încheierea primului an de mandat al președintelui. A fost un an tumultuos în care popularitatea lui Trump a scăzut mai tare decât a oricărui alt președinte în perioada similară.

Împreună cu aliații săi republicani din Congres, el a reușit la sfârșitul anului trecut să adopte o amplă reformă fiscală, economia americană duduie, bursele au crescut, iar rata șomajului s-a diminuat.

În anul scurs de la inaugurarea sa în ianuarie 2017, președinția lui Trump s-a remarcat prin schimbarea frecventă a oficialilor de rang înalt ai administrației, dispute între agențiile guvernamentale, lovituri pe la spate între foștii coechipieri de campanie.

De asemenea, primul an de mandat a fost marcat de așa-numitele anchete ruse vizând posibilele legături ale asociaților președintelui cu Rusia. Patru asociați, inclusiv primul consilier pentru securitate națională din administrația Trump, Michael Flynn, au fost fie inculpați, fie au pledat vinovați pe diferite capete de acuzare, inclusiv pentru mințirea Biroului Federal de Investigație.

Experți și comentatori politici au notat că, în unele privințe, cum ar fi apelul la unitate și efort bipartit sau aplaudarea valorilor americane, discursul lui Trump se aseamănă cu cele ale foștilor președinți. Dar puțini cred că președintele va acționa și în continuare în acest spirit.

„Orice discurs important ca acesta este o ocazie de resetare, dar, de data aceasta, probabil nu va fi așa, mai ales că se apropie alegerile pentru Congres, din luna noiembrie”, a declarat ziarului New York Times Lanhee Chen, fost consilier al candidatului republican la alegerile prezidențiale din 2013, Mitt Romney.

„Problema cea mare constă în faptul că lumea nu-l mai ascultă pe Trump și nu-l mai ia în serios așa ca pe ceilalți președinți”, a comentat pentru Washington Post istoricul prezidențial Michael Beschloss. Trump, spune istoricul, „și-a schimbat părerea atât de des și în atâtea chestiuni, încât, chiar dacă e un discurs bun, oamenii se vor prinde repede că spusele sale nu o să rămână valabile multă vreme”.