Primul caz de boală parazitară transmisă prin căpușe, înregistrat în R.Moldova

Babesioza (boală parazitară transmisă prin intermediul căpușelor) poate evolua fără simptome, iar în cazul în care sunt prezente anumite semne, acestea nu sunt specifice și este necesară excluderea altor cauze posibile.

Babesioza (boală parazitară transmisă prin intermediul căpușelor) poate evolua fără simptome, iar în cazul în care sunt prezente anumite semne, acestea nu sunt specifice și este necesară excluderea altor cauze posibile.

O femeie de 38 de ani originară din Irlanda cu reședința temporară în R. Moldova a fost diagnosticată cu babesioză (boală parazitară transmisă prin intermediul căpușelor). Femeia s-a aflat timp de două săptămâni într-o țară africană, iar acum beneficiază de tratament, starea ei fiind satisfăcătoare.

Babesioza este o afecțiune care poate evolua asimptomatic, iar în cazurile în care este prezentă o simptomatologie, aceasta nu este specifică și este necesară excluderea altor posibile cauze.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), întrucât femeia a acuzat simptome caracteristice malariei și, luând în considerare că s-a aflat într-o țară endemică la această boală, inițial, a fost diagnosticată cu malarie.

Analizele de laborator efectuate în cadrul instituției au stabilit că este vorba, de fapt, despre babesioză, fiind primul caz înregistrat pe teritoriul țării.

Aceasta prezenta simptome precum febră, frisoane, slăbiciune generală, cefalee și dureri musculare.

Boala este o zoonoză caracteristică pentru animale, dar care poate afecta și oamenii. Este cauzată de paraziți din familia Babesia, ce atacă celulele roșii ale sângelui, și transmisă prin intermediul căpușelor. Majoritatea cazurilor umane de babesioză au fost raportate în Statele Unite ale Americii, Europa, Asia și Australia.

Boala începe să se manifeste la câteva săptămâni, sau chiar luni de la momentul molipsirii, prin febră, oboseală, frisoane, transpirație, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, pierderea poftei de mâncare.

Tratamentul pentru babesioză implică o combinație de medicamente.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii recomandă:

  • evitarea expunerii la căpușe,
  • purtarea hainelor care acoperă pielea,
  • utilizarea unui repelent pentru căpușe,
  • verificarea cu atenție a corpului după fiecare ieșire în aer liber,
  • îndepărtarea corectă și rapidă a căpușelor.

ANSP mai îndeamnă persoanele care au revenit dintr-o călătorie din zone tropicale și au anumite semne de boală să se adreseze cât mai curând la medic.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te