Primul contingent al Armatei Naționale și-a început misiunea în Bosnia și Herțegovina

Arborarea Drapelului de Stat al Republicii Moldova la baza militară „Camp Butmir” din Sarajevo.

Primul contingent al Armatei Naționale detașat în operația Uniunii Europene EUFOR ALTHEA și-a început misiunea în Bosnia și Herțegovina.

Pe 8 octombrie, la baza „Camp Butmir” din Sarajevo, a avut loc o ceremonie oficială de inaugurare a participării militarilor moldoveni la teatrul de operații și a fost arborat Drapelul de Stat al Republicii Moldova, a anunțat Ministerul Apărării.

Primul contingent EUFOR ALTHEA al Armatei Naționale este format din 19 militari profesioniști, care timp de șase luni vor executa misiuni de patrulare, de securizare și pază, inclusiv a aeroportului din Sarajevo, a depozitelor de arme și muniții, și altor obiective.

Militarii moldoveni își vor îndeplini misiunea în componența contingentului român, alături de militari din Austria, Bulgaria, Ungaria și Turcia.

Participarea militarilor moldoveni la misiunea EUFOR ALTHEA a fost aprobată de Parlament în luna iulie 2024.

Pentru participarea la operația militară a UE din Bosnia și Herțegovina statul moldovean a prevăzut cheltuieli de cca 7,2 milioane de lei anual, pentru diurnele și asigurările de sănătate ale militarilor.

România ar urma să acopere celelalte cheltuieli: instruirea colectivă la pre-detașare, transport în/din cadrul operației militare, cazarea, hrana, servicii spălare, evacuarea personalului, tratament medical, etc. De asemenea, România va asigura logistica.

Participarea în comun a contingentelor din România și Republica Moldova la misiuni internaționale a devenit posibilă după amendarea acordului bilateral privind cooperarea în domeniul militar. Potrivit modificărilor, cele două țări se vor sprijini în toate aspectele referitoare la pregătirea și participarea la misiuni și operații în cadrul coalițiilor multinaționale sub egida ONU, OSCE, NATO sau UE.

R. Moldova s-a angajat să contribuie la operația din Bosnia în cadrul unei conferințe UE de la Bruxelles, din 18 aprilie 2024, dedicată misiunilor militare europene. În prezent, la operația EUFOR ALTHEA participă militari din 22 de țări.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te