Modulul lunar Peregrine Mission One, creație a companiei de robotică spațială Astrobotica, a fost lansat la bordul unei noi rachete Vulcan, proiectată și construită de compania Boeing-Lockheed United Launch Alliance (ULA), la ora locală 2:18 (9.18 dimineața, ora Moldovei) de la Cape Canaveral, Florida.
Dacă totul va merge bine, Peregrine va realiza către finalul lunii februarie prima asolizare americană pe Lună de la ultima aselenizare Apollo, în 1972. Va fi, de asemenea, și prima aselenizare efectuată de o companie privată. „Este momentul pe care îl așteptăm de 16 ani”, a declarat directorul companiei Astrobotic, John Thornton.
Lansarea rachetei Vulcan, care are 60 m înălțime și motoare fabricate de compania Blue Origin al lui Jeff Bezos, este o premieră extrem de importantă pentru ULA, care a dezvoltat racheta pentru a înlocui racheta Atlas V și a intra în competiție pe piața lansării de sateliți cu racheta reutilizabilă Falcon 9 a companiei SpaceX a lui Elon Musk.
Revenirea omului pe Lună
Miza este mare pentru racheta Vulcan. Proprietarele ULA, Boeing și Lockheed, caută clienți pentru această afacere de aproximativ un an. Lansarea este primul dintre cele două zboruri de verificare cerute de Forțele Spațiale americane, înainte ca Vulcan să poată fi lansată în misiuni pentru Pentagon, un client-cheie.
Peregrine urmează să aselenizeze pe 23 februarie.
La bord se află douăzeci de aparate. Cele mai multe sunt destinate colectării de date despre suprafața lunară, pregătind astfel viitoarele misiuni umane. Este primul zbor spre Lună din cadrul programului Artemis al NASA. Artemis este un program de miliarde de dolari în care sunt implicate mai multe țări. El se bazează, în mare măsură, pe companii private precum SpaceX, și prevede trimiterea de misiuni umane pe Lună chiar din acest deceniu. Dar mai întâi vor ajunge acolo module lunare de mici dimensiuni, cum este, de pildă, Peregrine.
În luna februarie urmează ca o a doua companie privată din SUA implicată în programul NASA să lanseze un „lander”. Modulul companiei Intuitive Machines din Houston va transporta și el aparatură NASA și va fi lansat în spațiu cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9. Compania susține că modulul ei ar putea asoliza pe 22 februarie, cu o zi înainte de Peregrine.
India a devenit a patra țară din lume care a reușit o asolizare pe Lună, în august anul trecut. Însă naveta trimisă de Rusia în aceeași lună s-a dezintegrat la sol.
SUA, China și fosta Uniune Sovietică sunt singurele alte țări care au realizat aselenizări reușite. Recentele tentative ale unor companii private din Japonia sau Israel au eșuat.