Primul tur al alegerilor: cum s-a văzut la Bălți

Your browser doesn’t support HTML5

Primul tur al alegerilor: cum s-a văzut la Bălți

– „Îmi doresc un președinte integru, profesionist, corect față de toți oamenii, care nu discriminează, care unește societatea, care rezolvă problemele din societate, care reprezintă Republica Moldova pe plan internațional cu demnitate, care este respectat...”

Europa Liberă: Dar competențele președintelui sunt limitate, Constituția arată câte împuterniciri are șeful statului.

– „Într-adevăr, președintele este mai mult de reprezentare pe plan internațional, dar oricum contează foarte mult pentru imaginea noastră persoana din fruntea țării și din fruntea Armatei Naționale.

Mi-aș dori un președinte care să aibă relații foarte bune cu toți vecinii...

Într-adevăr are mai puține competențe, mult mai important este parlamentul, dar acest președinte ne poate ajuta să scăpăm de corupție, să scăpăm de sărăcie, să micșorăm migrația, să aducem investitori, întrucât el comunică cu mulți reprezentanți de peste hotare și poate comunica și cu investitori și acești investitori să creeze și locuri de muncă pentru ca să oprim migrația, să oprim moldovenii în țară, aici, alături de familii și copii. Mi-aș dori un președinte care să aibă relații foarte bune cu toți vecinii - și cu România, și cu Ucraina, să se uite și înspre Europa, și în interesul cetățeanului, dar nu cum președintele pe care îl avem acum, care n-a avut nicio vizită oficială în România. Este o rușine!”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la aceste alegeri?

– „Să avem o țară mai prosperă și ceea ce promit să facă, promisiuni au fost tare-tare multe, dar să facă într-adevăr ceva.”

Europa Liberă: De ce atât de greu faptele acestea vin?

– „Așa-i la noi în Moldova. Noi avem fată care trăiește în Canada de mulți ani și vă spun, acolo da, Constituția lucrează, dar la noi...”

Europa Liberă: Și peste 4 ani Moldova se va deosebi de Moldova de astăzi?

– „Eu cred că peste 2 ani trebuie să se vadă lucrul acesta, trebuie să se vadă ceva.”

– „Noi așteptăm bunăstare, dreptate pentru copii mai mult, că noi deja avem o vârstă, dar oricum ne pare rău de ceea ce este la acest moment.”

Europa Liberă: Dar nu sunt prea mari așteptările, pentru că un președinte de țară are atribuții consfințite în Legea fundamentală?

Să fie deschise locuri de muncă pentru tineret ca să nu plece tineretul...

– „Dar oricum, dacă alegem un președinte pe care ni-l dorim, înseamnă că are să aibă o echipă care o să acționeze în modul în care ne așteptăm și o să facă la ce ne așteptăm.”

Europa Liberă: Primele trei probleme cele mai importante pe care ar trebui și ar putea să le rezolve șeful statului?

– „Să fie deschise locuri de muncă pentru tineret ca să nu plece tineretul, fiindcă-i dezamăgit total ca și noi, să fie cât de cât echitate, nu să fie că cineva are o pensie de 700 sau 1.500 și cineva să aibă 68 de mii, după cum ne informăm și noi.”

«Я бы хотел, чтобы наш президент дружил с Украиной, с Румынией, с Россией, чтобы не делал перевес ни в одну, ни в другую сторону, чтобы он посетил наконец-то президента Украины, пригласил его, все-таки соседняя страна, и мы должны дружить и с президентом Румынии. У нас в Бельцах очень много садиков, которых починила румынское правительство и мы ему благодарны, у нас есть помощь от России, мы тоже России благодарны. Мы не должны дисбаланс делать, играть с этой геополитикой.» („Mi-aș dori ca președintele nostru să fie prieten cu Ucraina, cu România, cu Rusia, astfel încât să nu existe avantaje într-o direcție sau alta, ca în cele din urmă să-l viziteze pe președintele Ucrainei, să-l invite la noi, este o țară vecină, la urma urme. Totodată, noi trebuie să fim prieteni și cu președintele României. Avem o mulțime de grădinițe la Bălți pe care guvernul român le-a reparat și îi suntem recunoscători, de asemenea avem ajutor și din partea Rusiei, suntem recunoscători și Rusiei. Nu trebuie să facem destabilizare, să ne jucăm cu această geopolitică.”)

Europa Liberă: И как Вы видите будущее Молдовы? (Și cum vedeți Dvs. viitorul Moldovei?)

«Будущее Молдовы я вижу немножко хаотичным, скорее всего будет продолжаться противостояние сил про-европейских и про-российских. Если придут к власти про-европейские, скорее всего про-российские будут баламутить воду, по любому будут какие-то восстания, будут какие-то митинги, в прессе будут грязные статьи, также самое, если придут про-российские, будет противостояние. У нас, к сожалению, нет политически грамотных людей, которые реально перестали бы заниматься геополитикой и работать просто ради людей.»

Văd viitorul Moldovei un pic haotic...

(„Văd viitorul Moldovei un pic haotic, cel mai probabil confruntarea dintre forțele pro-europene și pro-ruse va continua. Dacă cei pro-europeni vor ajunge la putere, cel mai probabil cei pro-ruși vor stârni probleme, vor exista unele proteste, vor fi unele mitinguri, vor exista articole murdare în presă și același lucru este valabil și în cazul în care vor veni pro-ruși, va fi confruntare. Din păcate, nu avem oameni cu cunoștințe politice care să înceteze cu adevărat să se angajeze în geopolitică și să lucreze doar pentru bunăstarea oamenilor.”)

– „Poate vor fi și schimbări. Am 71 de ani, dar în tot timpul acestor ani ne promit marea și sarea, dar na samom dele (de fapt) nu se face nimic.”

Europa Liberă: Și chiar credeți că cel care va obține mandatul de președinte va putea să rezolve multitudinea de probleme despre care vorbesc cetățenii?

– „Speranță, avem speranță, trăim cu un viitor oarecare, cu perspectivă.”

Trăim cu un viitor oarecare, cu perspectivă...

Europa Liberă: Prioritar ce vreți să rezolve președintele?

– „Să scoată țara asta din greutățile care sunt și corupția asta ne dă jos.”

«Мы ещё должны узнать, кто будет будущий президент, но я от нынешнего ничего хорошего не было, за 1% пенсии я считаю, что голосовать не стоит, но и выбора у нас вообще нет никакого, потому что мы никому не верим уже.» („Încă trebuie să aflăm cine va fi viitorul președinte, dar eu nu am avut nimic bun de la cel actual, cred că nu merită să votăm pentru 1% adaos la pensie, de asemenea, nici alegere nu avem deloc, pentru că nu mai avem încredere în nimeni.”)

Europa Liberă: А как Вы видите будущее Молдовы? (Dar cum vedeți Dvs. viitorul Moldovei?)

«Я его почти не вижу. Если мы не найдём хорошего президента, я почти его не вижу.» („Aproape că nu văd viitorul. Dacă nu vom găsi un președinte bun, cu greu îl văd".)

Am 46 de ani, dar ce se va întâmpla în continuare?

«Я работаю, мне 46 лет, я работаю с утра до ночи, я получаю зарплату, и мне хватает на услуги, купить покушать и в середине месяца я остаюсь без денег, без зарплаты, мне жить не на что. Мне 46, а что дальше будет? Мы все хотим, чтоб было хорошо, надеемся ещё, потому что мы не можем пойти и лечь в гроб, мы хотим жить. Жить хотим! Мы даже детям своим ничего не можем помочь, и они нам ничего не могут.» (Lucrez, am 46 de ani, lucrez de dimineață până seara, primesc un salariu care îmi ajunge să achit serviciile comunale, să-mi cumpăr de mâncare și la jumătatea lunii rămân fără bani, fără salariu, nu am din ce să trăiesc. Am 46 de ani, dar ce se va întâmpla în continuare? Cu toții ne dorim să fie bine, sperăm totuși, pentru că nu putem merge să ne întindem într-un sicriu de pe acum, vrem să trăim. Vrem să trăim! Nici măcar nu ne putem ajuta copiii, dar nici ei nu ne pot ajuta cu nimic."

– „Noi dacă n-o să venim la vot, apoi ei vsiorovno (totuna) au să pună voturile pentru noi, dar decât să rămână ei cu „kulioacele”, de-amu mai bine noi să punem voturile noastre.”

Europa Liberă: Ce așteptați de la cel care va câștiga?

– „Așteptăm așa ca să facă totul ca lumea, dar nu aceia care stau acolo și primesc bani, milioane primesc și la oameni nici nu se uită, la pensionari, mai ales. Șede băbuța, săraca...”

Europa Liberă: Credeți că președintele poate rezolva aceste probleme?

– „Al nostru, Dodon, nu. Nu, nu! Că am avut nădejde într-însul, l-am votat 4 ani în urmă, dar amu nu. N-avem speranță într-însul deloc. Eu naprimer (bunăoară) n-am de gând să-l votez pe dânsul.”

Europa Liberă: Așa de mult v-ați dezamăgit?

– „Foarte mult! Noi ca noi, că suntem mai tineri și ne mai ducem peste hotare, lepădăm copiii și ne ducem după hotare și muncim, dar ei aici șed în parlament, lor li-i cald, li-i bine. Ce le trebuie lor? Să ia sapa și să se ducă la prășit sau să se ducă și ei îngrijească de babe cum îngrijim noi.”

Europa Liberă: Peste 4 ani cum ați vrea să arate Republica Moldova?

– „Să arate ca în Europa, nu cum la noi, n-are nimeni grijă, nimeni.”

– „Noi suntem în Europa...”

Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la aceste alegeri?

– „Să dăm jos bandiții și altceva nimic!”

Europa Liberă: Cum?

– „Cu voturile!”

Europa Liberă: Dar președintele ce așteptați să facă?

– „Președintele să ia mai puține „kulioace”.”