Primul vaccin anti Covid-19, administrat într-o singură injecție, așteaptă omologarea în SUA

Despre vaccinuri și Covid-19

Vaccinul anti Covid-19 produs de firma Johson & Johson protejează împotriva cazurilor severe de Covid și a deceselor provocate de noul coronavirus și pare să reducă și gradul de contagiozitate a persoanelor vaccinate, arată ultimele date publicate miercuri de Administrația Americană pentru siguranța Alimentelor și Medicamentelor (FDA), relatează NYT. Vaccinul ar putea fi autorizat chiar vineri pe piața americană.

Datele testelor clinice arată că în SUA vaccinul are o eficacitate medie de 72%, dar de 86% în prevenirea cazurilor severe de Covid-19, în esență prevenind spitalizarea și decesul celor care se infectează cu coronavirus. În cazul variantei detectată în Africa de Sud, eficacitatea vaccinului este de 64% în general și 82% în prevenirea cazurilor grave.

Vaccinul Johnson & Johnson, făcut în parteneriat cu compania Janssen Pharmaceuticals, este administrat într-o singură doză și poate fi ținut timp de cinci săptămâni într-un frigider normal, fiind cel mai ușor de stocat și distribuit în acest moment.

În România , coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a declarant la Digi24 că vaccinul Johnson & Johnson ar putea fi autorizat la jumătatea lunii martie de Agenția Europeană a Medicamentului iar în România ar putea ajunge în aprilie.