Rusia speră că prelungirea ultimului tratat de control al armelor dintre SUA și Rusia va da un nou impuls reluării unui dialog strategic între Moscova și Washington, a declarat ambasadorul adjunct al Rusiei, ONU, Dmitri Polianski ieri.
Ambasadorul adjunct al Rusiei a spus într-un briefing de presă la Organizația Națiunilor Unite din New York că Moscova recunoaște unele persoane din echipa de politică externă a noii administrații americane care aduc „o anumită moștenire cu ei” și acest lucru „explică de ce suntem oarecum prudenți”.
Polianski nu a numit persoanele la care a făcut referire, dar subsecretara de stat pentru afaceri politice, doamna Victoria Nuland, este cunoscută pentru opiniile sale ferme față de politica Kremlinului. Doamna Nuland a iritat Kremlinul când și-a exprimat solidaritatea față de manifestanții pro europeni din Ucraina .
Polianski a spus că este posibil ca administrația Biden să prezinte Rusia„ca pe un fel de stat necinstit ... care merită izolare, sancțiuni” și că de aceea Moscova ar fi – cităm „realistă” și că își va forma opinia despre noua administrație și atitudinea ei față de Rusia „pe baza unor acțiuni concrete”.
Polianski și-a exprimat speranța că acordul pentru extinderea Noului START va stimula dialogul. Ieri Duma de Stat și Consiliul Federației au votat rapid prelungirea Noului START pentru cinci ani.
Prelungirea este „un pas în direcția corectă”, a spus și președintele Vladimir Putin într-o declarație video transmisă Forumului Economic Mondial de la Davos, adăugând că „rămân provocări” care ar putea duce la „un adevărat regres în dezvoltarea globală ”, unde , în opinia lui, există încercări de a rezolva controversele printr-o căutare” de dușmani interni și externi.”
Noul tratat START, ultimul acord pentru controlul armamentelor rămas în vigoare între Washington și Moscova, limitează numărul de focoase strategice nucleare desfășurate la 1550, numărul de sisteme strategice de livrare la 700 și prevede un regim de verificare.