Principalul producător auto iranian sondează piața rusă după retragerea firmelor occidentale

Noua mașină cross-over „Rira”, produsă de Iran Khodro

Principalul producător auto iranian încearcă să capteze o parte din piața rusă, după ce producătorii occidentali au oprit producția sau au ieșit de pe această piață în urma sancțiunilor.

Directorul general al Iran Khodro, Mehdi Khatibi, a făcut acest anunț pe 14 august, în timp ce prezenta cel mai recent model al companiei - crossoverul Rira. El a declarat că Iran Khodro va acorda o atenție deosebită pieței rusești, adăugând că societatea se gândește, de asemenea, să încheie parteneriate cu investitori ruși.

### Vezi și... ### Iran și Rusia | Legături primejdioase „de care întreaga lume ar trebui să țină cont”

Iran Khodro va începe să exporte în Rusia în acest an, a spus el. Khatibi a spus că a purtat negocieri „cu Moscova”, dar nu a precizat dacă discuțiile se referă doar la exporturi sau includ și o posibilă producție locală.

Președintele rus Vladimir Putin a călătorit în Iran în iulie pentru a se întâlni cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, și cu liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Moscova și Teheranul încearcă să consolideze legăturile economice după ce Occidentul a impus sancțiuni punitive Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina.

Iranul se află, de asemenea, sub sancțiuni occidentale de amploare. Producția auto rusă s-a prăbușit din cauza sancțiunilor, deoarece producătorii nu pot importa microprocesoare și alte piese necesare pentru asamblarea mașinilor.