Your browser doesn’t support HTML5
Jurnaliștii de la Radio Chișinău au publicat opiniile mai multor experții în drept și sănătate care consideră că prin instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, actuala majoritate parlamentară încearcă să-și apere interesele politice și nicidecum să reducă infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Prin proiectul prin care se propune instituirea stării de urgență, Partidul Socialiștilor încearcă să tragă de timp și folosește în acest scop, fără menajamente, o chestiune socială, consideră comentatorul politic, Vlad Țurcanu. În opinia analistului, socialiștii invocă pandemia pentru a stăvili declanșarea alegerilor anticipate. Expertul în drept constituțional, Alexandru Arsene spune că decizia ar fi una ilegală, în situația în care un guvern interimar nu are drept de inițiativă legislativă. „Trebuie să se meargă până la stația terminus. Iar stația terminus este Parlamentul, căruia președintele îi adresează mesaje și pune în funcție Parlamentul și Guvernul să înlăture acele piedici care nu au dus la rezultate scontate, dar și introducerea altor măsuri”, afirmă Arsene.
Într-un interviu tot pentru Radio Chișinău, fostul ministrul al Sănătății, Mihai Magdei afirmă că acei politicieni care s-au vaccinat înaintea medicilor, nu pot fi considerați oameni de stat, în condițiile în care mulți medici din prima linie nu au fost încă imunizați. Cetățenii trebuie să-i taxeze pe funcționarii publici care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cu încălcarea flagrantă a Planului Național de Imunizare, spune el. Totodată, și-a exprimat nedumerirea în legătură cu reticența unor lucrători medicali de a se vaccina, în situația în care medicii trebuie să servească drept exemplu pentru populație, consideră Magdei.
Analistul politic Anatol Țăranu a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că socialiștii în frunte cu Igor Dodon întreprind acțiuni disperate pentru a nu admite dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. „E câștig de timp pentru majoritatea parlamentară și pe parcursul acestui timp se va încerca să se găsească o soluție. Dar eu cred că președintele ar putea să dea un decret privind dizolvarea Parlamentului imediat după terminarea stării de urgență”, a adăugat Țăranu.
Pandemia în Moldova are o nuanță deosebită, determinată în mare măsură de abordările autentice locale, afirmă Ala Tocarciuc în editorialul său pentru IPN. În timp ce toată lumea se clatină pe valul trei pandemic, noi ne ridicăm rapid doar pe valul doi, spune experta. În opinia ei, pentru a lua decizii corecte privind tacticile noi, avem nevoie să privim la situația reală de aici, din interiorul frontierelor țării noastre. Tocarciuc subliniază că putem analiza evoluțiile țărilor vecine și a țărilor care au intrat mai devreme ca noi în valul trei, dar acest fapt ne va oferi numai preziceri. „Schimbări reale o să ne ofere numai măsurile concrete, pe care noi o să le întreprindem. [...] Prioritar, însă, ar trebui să fie salvarea vieților umane”, conchide autoarea.
Certificatele false pentru depistarea COVID-19 sunt cel mai recent exemplu de infracțiuni oportuniste, legate de coronavirus, aplicat în R. Moldova. Ziarul de Gardă a reușit să cumpere un certificat, în care este scris că reporterul a fost testat negativ la COVID-19, chiar dacă nu i-a fost prelevat material biologic pentru determinarea prezenței virusului. Tot Ziarul de Gardă scrie despre funcționarii publici care au reușit să fenteze regulamentele, vaccinându-se de rând cu lucrătorii medicali.