„Prioritatea nr. 1, pentru toate partidele, trebuie să fie salvarea societății de năpasta COVID” (Victor Chirilă/Ziarul Național)

Revista presei matinale la radio Europa Liberă.

Your browser doesn’t support HTML5

Revista presei matinale

Ziarul Național îl citează pe șeful Asociației de Politică Externe (APE), Victor Chirilă care afirmă că „marea gafă” a anului 2019 a fost „să-l dai jos pe Plahotniuc și s-o lași pe calfa sa umilă Dodon la putere”, pentru că „pactul cu Diavolul mereu duce la dezastru”. Totuși, Guvernul Chicu nu trebuie demis, ci ajutat să scăpăm de pandemia de COVID-19, consideră el. „Demiterea Guvernului Chicu va exacerba și mai mult dezastrul în care s-a pomenit R. Moldova. Acum, prioritatea nr. 1, pentru toate partidele politice din Parlament, trebuie să fie salvarea societății de năpasta COVID! Acest guvern, așa cum este el, trebuie ajutat să scăpăm de pandemie cât mai curând posibil și doar apoi demis și înlocuit de un guvern format, nu de Plahotniuc și Șor pe care îi doare în cot de viețile noastre”, afirmă Chirilă. În opinia șefului APE, partidele proeuropene ar putea să nu acceadă la putere prea curând, dacă va fi admisă „o criză politică în plin dezastru”.

Ala Tocarciuc, expertă în probleme de sănătate publică, citată de Radio Chișinău, consideră că în Republica Moldova cazurile pozitive de COVID-19 nu vor scădea până nu se va elabora un plan de comunicare bine pus la punct, dar și până nu se va construi o relație de încredere a populației față de autorități. „Atunci când a venit această criză, noi am văzut un mare elefant și am vrut să-l mâncăm ca la carte, după instrucțiuni scrise de peste hotare”, afirmă experta. Una dintre marile probleme este lipsa încrederii, spune Tocarciuc. „S-a eșuat pe construirea încrederii între ceea ce spun autoritățile și executare din partea populației. Populația a fost divizată în două jumătăți. O jumătate credeau autoritățile și făceau ceea ce spun ele, iar a doua jumătate spuneau: sunteți proști, nu trebuie să faceți asta. Este fake, ne țin în casă ca să ne omoare de foame”, spune ea.

Petru Grozavu își amintește într-un editorial publicat în Ziarul de Gardă că acum un an, la Chișinău, în urma alegerilor parlamentare din 24 februarie și „în condiții extrem de tensionate, la limita unei lovituri de stat, era dat jos regimul Plahotniuc, considerat cel mai indezirabil regim din câte le-a avut R. Moldova de la independență încoace”. El subliniază că Dodon a pierdut de marți sprijinul majoritar în parlament și în câteva zile riscă să piardă și guvernul. „Curios de tot”, afirmă Grozavu. „De parcă suntem cu un an în urmă: cad majoritățile parlamentare, cad guvernele. Și asta se întâmplă într-un an electoral. Ce mai rămâne? Să cadă și președintele”, consideră autorul.

Factorul politic nu poate fi scos din joc în combaterea acestei pandemii, el este important pentru că politicienii adoptă decizii importante, inclusiv în domeniul financiar, economic și al restricțiilor care sunt impuse în perioada pandemică. De asemenea, este important ca politicul să-și schimbe atitudinea în raport cu instituțiile specializate. Opinia a fost expusă de expertul Igor Boțan, citat de Agenția de presă IPN. „Avem sistemul medical așa cum îl avem, el este deja extenuat. Începând din luna martie, acești oameni stau în prima linie. Într-adevăr, sunt epuizați din toate punctele de vedere și acest lucru trebuie luat în considerare mai ales în momentele actuale când criza, în loc să se aplaneze, ea, de fapt, este în plină dezvoltare”, spune Igor Boțan.

IPN o citează pe directoarea executivă al Asociației Businessului European din Moldova, Mariana Rufa, care afirmă că în perioada de criză pandemica, factorul politic și vulnerabilitatea ministerelor au devenit un obstacol vădit la elaborarea unor strategii importante în baza dialogului constructiv dintre guvern și business. „Instituțiile statului se află la cheremul partidului de guvernământ și, de multe ori, ceea ce se discută la ședințele de partid, devine o axiomă și pentru ministere. În consecință, dacă businessul se adresează guvernului cu o propunere, dar fără a avea un suport politic, acesta nu va avea șanse de izbândă”, a menționat economista.

Instabilitatea politică amenință Moldova cu o nouă oligarhizare, care rezidă în reconstruirea vechilor scheme de corupție și menținerea stării de incertitudine încă pentru trei ani, afirmă Ștefan Gligor, citat tot de IPN. Ștefan Gligor a menționat că „Moldova, de una singură, nu poate face față nici deficitului bugetar și nici crizei economice. Prin urmare, ea trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura de sprijinul UE și a-și îndeplini toate obligațiile asumate. Spre regret, observăm viceversa”.

Noi.md îl citează pe Bogdan Țîrdea, care este de părere că ex-liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a hotărât să grăbească procesul de cumpărare a deputaților și de formare a unei noi majorități parlamentare, din cauza procesului de judecată din New York, din data de 12 iunie, unde va fi examinat procesul de declarare a oligarhului drept persoană indezirabilă în SUA. Politologul și deputatul socialist a declarat că Plahotniuc încearcă să rămână în libertate, iar pentru aceasta el nu trebuie să piardă judecata în SUA. În opinia lui Țîrdea, acum Plahotniuc depune toate eforturile pentru a amâna examinarea plângerii privind mandatul său de arest emis la Chișinău.

TV8 relatează istoria unui bărbat de 37 de ani care s-a trata de Covid-19 și chinurile prin care a trecut în timp ce era internat în secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului „Timofei Moșneaga”. Bărbatul povestește că „spre seară, când mă simțeam rău, probabil din cauza insuficienței de oxigen, am început să tremur, să îmi fie frică. Asta a fost cel mai strașnic, prima noapte petrecută în reanimare. Atunci medicii mi-au explicat: fie noi te intubăm (vizavi era un pacient intubat. Mai bine ar fi să nu vezi așa ceva, cu atât mai mult să simți asta), fie te conectăm la mască de respirație artificială”, îl citează TV8.