Prioritățile UE în relația cu R. Moldova: justiția, sectorul energetic și securitatea

Reforma justiție, în conformitate cu cele mai bune practici europene, și combaterea corupției, întărirea sectorului energetic, securitatea și cooperarea interparlamentară sunt patru dintre prioritățile actuale ale UE în relația cu R. Moldova, a declarat la Bruxelles, Richard Tibbels, șeful Biroului pentru Parteneriatul Estic din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (serviciul care coordonează politica externă europeană).

### Vezi și... ### P. Auštrevičius: „UE ar trebui să aplice principiul condiționalității cu statele partenere și pentru extindere”

Vorbind marți, 25 ianuarie, în cadrul unei dezbateri despre Republica Moldova la comisia de afaceri externe a Parlamentului European, Tibbels a spus că lipsa de progrese în ancheta privind „furtul miliardului” demonstrează necesitatea urgentă a reformelor în sistemul judiciar: „...Vom face eforturi intense pentru a încuraja în continuare Moldova să avanseze în investigarea fraudei bancare și recuperarea activelor, precum și pentru a face progrese în reforma justiției”.

Tibbels a declarat, de asemenea, că UE vrea să sprijine reformelor structurale în sectorul energetic al Moldovei care se dovedește „foarte, foarte fragil”.

În domeniul securității, Uniunea Europeană vrea să lanseze „în săptămânile următoare” un dialog politic la nivel înalt, la care să se discute securitatea cibernetică, pericolele unor atacuri hibride și combaterea dezinformării.

Totodată, reprezentantul forului de coordonare a politicii externe europene a încurajat Parlamentul European să-și intensifice cooperarea cu legislativul de la Chișinău, pentru întărirea instituțiilor democratice.