Privatizarea Air Moldova și câteva semne de întrebare...

Oameni curioşi să vadă un avion la show-ul aviatic din septembrie 2016

La concurs a participat o singură companie, prețul a fost simbolic, iar dosarul de privatizare a fost incomplet.

Agenția Proprietății Publice de la Chișinău a anunțat cumpărarea operatorului național Air Moldova de către Civil Aviation Group, o firmă formată de compania Blue Air din România și un grup de investitori din Republica Moldova. Civil Aviation Group va achita 50 de milioane de lei în buget și va prelua datoria de 1,2 miliarde de lei a companiei Air Moldova. Tranzacția anunțată marți este una din cele mai mari privatizări din ultimii ani şi a stârnit mai multe critici din partea experţilor.

Your browser doesn’t support HTML5

Privatizarea Air Moldova și câteva semne de întrebare...


Un prim semn de întrebare pe care îl ridică tranzacţia, spun experţii, e că la concursul de privatizare a operatorului naţional Air Moldova a participat o singură companie, tot ea câștigând concursul în schimbul unui preţ simbolic. Şi asta în condiţiile în care concursul a fost lansat în plină vacanță, observă fostul secretar de stat al Ministerului Transporturilor şi ex-directorul pe economie şi dezvoltare al companiei Air Moldova, expertul Oleg Tofilat:

„Privatizarea a fost organizată fulgerător de repede şi nefiind pregătită pentru că dosarul de privatizare nu conţinea informaţii suficiente pentru investitori ca să poată înţelege riscurile şi avantajele companiei. Privatizarea s-a făcut fără vreun proiect special de privatizare aşa cum prevede legea.”

Compania Civil Aviation Group, care a câştigat concursul de privatizare, a fost fondată la finele lunii august şi are trei acţionari. 51 la sută din acţiuni aparţin cetăţenilor moldoveni: Serghei Melnik, fost candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale, expert financiar și președinte al unei companii de consultanță din Statele Unite, și Andrei Ianovici, coproprietar al unei companiei aeriene înregistrate în Georgia. Cei doi ar mai fi creat la finele lunii august o companie aeriană, scrie Ziarul de Gardă.

Alte 49% din acțiunile companie le deţine una dintre cele mai importante companii de pe piața aviatică românească, Blue Air. Prezenţa acesteia printre acţionari e văzută de experţi, inclusiv de fostul ministru al finanţelor Veaceslav Negruţă, ca fiind una de faţadă, doar pentru a legitima tranzacția beneficiarii reali ai căreia ar fi cei doi cetăţeni moldoveni. Negruţă suspectează că cei doi acţionari din R. Moldova ar avea legături cu compania care a câştigat controversată concesionare a Aeroportului internaţional Chișinău Avia-Invest, companie afiliată lui Ilan Shor, care are de încasat datoriile Air Moldova ce se ridică la 1,2 miliarde de lei. Ceea ce ar însemna că aceşti bani vor ajunge la același grup de persoane care au umflat Air Moldova cu datorii, sugerează Veaceslav Negruţă.

### Vezi și... ### Lungul drum al privatizărilor în Republica Moldova

Un alt semn de întrebare este cum compania Civil Aviation Group care a privatizat Air Moldova va achita această datorie, din moment ce capitalul social al companiei e de 500 de mii de lei, adică de două mii de ori mai puţin decât datoria Air Moldova , spune Oleg Tofilat:

Oleg Tofilat

„Avem nevoie de clarificări de la Agenţia Proprietăţii Publice cum va fi acoperită această datorie. Va fi o injecţie de capital? Va fi un credit bancar? Sau alt instrument financiar? Eu ca fost membru al consiliului de administraţie al Air Moldova la moment nu înţeleg în ce mod vor fi acoperite aceste cheltuieli.”

Oleg Tofilat sugerează că până investitorul nu va lămuri cum şi din ce surse are de gând să stingă datoriile operatorului naţional Air Moldova e greu de anticipat dacă investitorul e în măsură să-şi onoreze şi celelalte obligaţiuni pe care şi le-a asumat.

Potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice investitorul s-a obligat, între altele, să dezvolte infrastructura companiei, să modernizeze şi să mărească flota şi să extindă rutele companiei.

Conform Strategiei investitorului, către anul 2021 flota Companiei Air Moldova va număra 14 aeronave. Se promite lansarea de șapte rute noi până la finele anului 2019 şi 4 rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China, lucru greu de imaginat spune Oleg Tofilat:

„Zborurile trans-continentale sunt rar întâlnite din pieţe mici. Probabilitatea comercială să putem opera un zbor către SUA din Chişinău este foarte, foarte mică. E ceva de nivelul umorului. ”

Când a scos la mezat fosta companiei de stat Air Moldova Guvernul a justificat decizia prin faptul că Air Moldova are nevoie de investiţii enorme pe care statul nu şi le poate permite, dar îl lipsa cărora compania, care în ultimii ani înregistrează pierderi şi acumulează datorii, ar putea falimenta. Ceea ce nu a spus însă guvernul e că situaţia în care a ajuns operatorul naţional s-ar datora exclusiv managementului defectuos şi inacţiunii Guvernului în a gestiona principala companie aeriană.