Gheorghe Cojocaru: „În plină campanie pentru Primăria municipiului Chișinău, cei doi candidați calificați în turul doi abordează tot felul de probleme sociale și economice de interes major pentru locuitorii capitalei: de la rețelele de canalizare și modernizarea infrastructurii urbane la unele chestiuni care țin nu numai de interesul orașului, ci și de interesul național, cum ar fi problema Nistrului. Fiind aprovizionată în proporție de 85 la sută cu apă potabilă din Nistru, capitala și edilul său, în primul rând, trebuie să știe ce se întâmplă cu Nistrul și să asigure buna funcționare a rețelelor de furnizare a apei în continuare.”
Europa Liberă: Dar fiți de acord că problema Nistrului este o chestiune de interes național, prin urmare, ar trebui să fie, înainte de toate, preocuparea autorităților centrale? Ce poate face în acest subiect primarul Chișinăului?
Gheorghe Cojocaru: „Problema Nistrului intră, indiscutabil, în responsabilitatea Guvernului, dar, totodată, și a primăriei capitalei, mai ales că orășelul Vadul lui Vodă, acolo unde se și află stația de pompare a apei din Nistru spre Chișinău, este parte a municipiului. Și Guvernul, și primăria capitalei sunt direct responsabili de funcționarea acestui obiect de importanță strategică. Includerea subiectului Nistrului pe agenda electorală a lui Andrei Năstase nu este deloc întâmplătoare, nu numai pentru că în ultima duminică a lunii mai se marchează, prin hotărâre de Guvern, Ziua Nistrului, ci și pentru că Ucraina vecină proiectează să construiască șase hidrocentrale în partea de sus a râului, ceea ce trezește o mare îngrijorare și printre experții în materie, și printre oamenii simpli.”
Europa Liberă: Andrei Năstase s-a pronunțat în termeni extrem de critici față de modul în care Guvernul este implicat în discuțiile cu autoritățile de la Kiev în privința administrării apelor Nistrului. Câtă dreptate ar putea avea candidatul la funcția de primar?
Gheorghe Cojocaru: „Motive de îngrijorare în legătură cu viitorul Nistrului sunt mai mult decât suficiente: experții în domeniul ecologiei au tras demult semnalul de alarmă în această privință, subliniind că există un pericol real al degradării bazinului acvatic nistrean și al poluării acestei surse unice de apă potabilă pentru milioane de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului, și din Republica Moldova, și din Ucraina.
Opinia publică, cu regret, nu este informată despre ceea ce se întâmplă astăzi realmente pe malurile Nistrului, acolo unde autoritățile ucrainene intenționează să construiască acele hidrocentrale, nu se știe nici despre ceea ce face Guvernul de la Chișinău pentru a proteja mediul acvatic și a asigura păstrarea în continuare și calitatea surselor de apă potabilă. Prin urmare, problema Nistrului și a apei pentru locuitorii capitalei este mai mult decât un subiect de campanie electorală, este un subiect de-a dreptul existențial.”
Europa Liberă: Cineva și-a exprimat temerea că în acest subiect ar putea exista niște înțelegeri obscure între autoritățile de la Chișinău și Cabinetul de la Kiev.
Gheorghe Cojocaru: „Într-o campanie electorală Guvernul poate fi bănuit de orice, mai ales în lipsa probelor. Un lucru, însă, este cert: Guvernul să nu ia apă în gură și să le spună oamenilor ce se întâmplă cu apele Nistrului. Electoralele trec, iar problema apei va rămâne.”